Yumurtalık Kanseri Nasıl Anlaşılıyor?
Kadınların üreme organı olan yumurtalık kanseri maalesef erke dönemlerde kendini pek belli etmemesi ve sinsi bir şekilde ilerlemesi ile hemen fark edilemeyebiliyor. Hastalar genellikle yumurtalık kanserini geç keşfediyor ya da farklı bir hastalık için ziyaret ettiği hastaneden yumurtalık kanser olduğunu öğrenerek çıkıyor.
Kadın kanserleri arasında en sık görülen kanser türlerinden biri diyebiliriz. İlk sırada genellikle rahim ağzı ve rahim içi kanserleri geliyor. Aslında yumurtalık kanseri her yaş tipinde görülebilir ama yapılana çalışmalara göre daha çok 40 yaşından sonra ortaya çıkıyor.
Kimler Yumurtalık Kanseri İçin Risk Altındadır?
Yumurtalık kanser riskinin en başında elbette genetik yatkınlık geliyor olacak. Özellikle yakınlarınızda var olan kanser vakaları sizleri her zaman düzenli olarak muayene itmelidir. Bunun yanı sıra hiç evlenmemiş, doğum yapmamış ya da az sayıda doğrum yapmış kadınlarda daha sık görülebilmektedir. Yapılan analizlere göre kullanılan doğum kontrol hapları kanserlere karşı gelmekte ve riski bir miktar azaltmaktadır. Yumurtalık kanserinin en az görüldüğü durumlar ise tüpleri bağlatmış olan kadınlar ve çok doğum yapmış olan kadınlar şeklinde sıralayabiliriz. Elbette bunlar asla bir kıstas değil ve kime her an ne olacağı asla bilinmez.
Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Yumurtalık kanseri için hemen hızlı tanı koyacak bir test bulunmuyor. Doktorunuz birçok belirtiyi yan yana koyarak ve sizi sıkı takip ederek bu teşhisi koyabilir. Bu sebeple her zaman için erken tanı konusunda oldukça geç kalınmış olunuyor. Kişi düzenli olarak kadın doğum uzmanına kontrollerini yaptırırsa daha erken fark edilme olasılığı da elbette artış gösteriyor.
Yumurtalık kanserinde karın kısmında sıvı birikmesi meydana geliyor. Bunun yanı sıra karın ağrıları şişliği, rahatsızlık hissi, bulantı gibi etkiler teşhiste önemli rol oynamaktadır. Aynı zamanda yumurtalık kanserine yakalananlarda sırt ağrıları aşırı yorgunluk hissi ve anormal derecede adet kanaması meydana gelebilir. Olası bir negatif teşhis durumunda asla korkuya ve üzüntüye kapılmayınız. Sizler cesaretiniz ve kendinize olan güveniniz ile mutlaka bu zorlu dönemi atlatıyor olacaksınız.