Yeni doğan bebek nasıl yıkanır? Nelere dikkat etmek gerekir?
Yeni doğan bebek yıkamasında dikkat etmeniz gereken ilk şey “zaman”dır. Bebekler ilk 24 saat süre ile yıkanmamalıdır. Bebeklerin ciltleri, verniksi ve yağlı bir doku ile kaplıdır ve bu da onlar için bir antikor görevi görür. Hemşireler genellikle biraz silmeyi tercih ederler. Bebeği ilk yıkamak genellikle anneye verilen bir görev olmalıdır.
Göbek düşmeden bebek yıkanır mı?
Uzmanlar göbek deliğine ve kordonuna su değmeden yıkanabileceğine değiniyor. Bazı bebekler birkaç günde göbek bağını düşürürken bazı bebeklerde bu süreç 20 güne ulaşabilir. Bu kadar uzun süre bekletemeyeceğinize göre dilerseniz göbeğini kapatarak yıkama yapabilirsiniz.
Bebeği en iyi yıkama zamanı ne zamandır?
Bebeği yıkarken aç olduğuna emin olunuz. Böylelikle bebeğinizi yıkadıktan sonra emzirecek ve daha kolay bir şekilde uykuya dalmasına neden olacaksınız. Aynı zamanda bir öne bir arkaya doğru yatıracağınız için tok karnına olması kusmasına neden olabilir. Bu sebeple acıkmasına 20 dakika kala yıkayabilirsiniz.
Bebekler kaç günde bir yıkanır?
Kışın doğan bebekler gün aşırı, sıcak havalarda doğan bebekler ise her gün yıkanmalıdır. Genellikle aynı saat ve aynı rutine alıştırırsanız çok daha rahat edeceksiniz. Özellikle akşam saatlerini seçmeniz bebeğinizin uykuya daha rahat dalmasını sağlıyor olacaktır.
Nelere dikkat etmek gerekir?
Bebeğinizi yıkamadan önce tüm temiz giysilerini hazır bulundurmalısınız.
Bebeğinizin cildini tahriş etmeyecek ve hırpalamayacak şekilde yıkamalısınız. Yeni doğan ve süt kokan bir bebeği zaten büyük insan gibi yıkamanın da bir manası bulunmuyor. Bir kere saçını şampuanlamanız yeterli olacaktır.
Bebeği yıkarken nasıl tutmalısınız?
Bebeği yıkarken kafasına destek vermeyi asla unutmayınız. Bebek küvetinin içine bir adet havluyu katlayarak koyunuz ve yastık görevi görmesini sağlayınız. Bebeği bunun üzerine uzatarak daha sonrasında yavaş yavaş su dökmeye başlayabilirsiniz. Bebeğiniz hareket edip kaymaması adına sol elinizi bebeğinizin kolunun altından girerek diğer kolunun altına kadar tutunuz. Yıkadıktan sonra asla bebeği sallamak ya da ters çevirmek gibi hurafelere inanmayınız. Her zaman yanınızda bir yardımcınız olması gerektiğini de unutmayınız.