Çocuk Gelişimi

Yalan Söyleyen Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Tahmini Okuma Süresi: 2 dakika

Çocuklarda yalan söyleme davranışı, erken dönemde başlar; hatta bebekler bile yalan söyleyebilir. Akşam yemeği sonrasına sakladığınız çikolatalı keki yiyip yemediğini sorduğunuzda, “hayır” yanıtını verebilir. Yalan mı? Belki evet belki değil. Çocuklarda yalan davranışının nasıl görüldüğü, neden olduğu ve bu konuda neler yapabileceğinizi merak ediyorsanız, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz…

Yalan Söylemek, Çocukluğun Her Döneminde Normaldir

Bazı çocuklarda, yalan söyleme davranışı gelişmeyebilir, ancak çoğunda gelişir. Bu olduğunda, anne ve babalarda doğal olarak bir dizi duygu görülür. Hayal kırıklığı ve öfke gibi duygular ortaya çıkabilir. Bunlar da normaldir. Ancak, bir çocuğun yalan söylemesinin normal olduğu unutulmamalıdır.

Yalan Söylediğinin Farkında Olmayabilir

3 yaşından önce, çocuğunuz temel konuşma becerilerini kazanmaya devam eder. Bu dönemde, doğru ifade edebildiğinden daha fazlasını anlayabilir. Sonuç olarak, “Hayır” yanıtını verdiğinde, yalan söylediğinin tam olarak farkında olmayabilir. Çocuğunuz, 1-2 yaş civarındayken, size doğru olmayan bir şeyi söylemek için, dili kullanabileceğini anlamaya başlar. Konuşma, iletişim ve öğrenme sorunu yaşayan çocuklarda bu davranış daha geç başlayabilir. Peki, çocuklar neden yalan söyler?

  • Sizinle oynamak için,
  • Bunun komik olduğunu düşündüğü için,
  • Sizin veya bir durumun kontrolünü kazanmak için,
  • Cezadan kaçınmak için,
  • Bir başkasını suçlamak için,
  • Korku ya da endişe duyduğu için,
  • Yapmak istemediği bir şeyden kaçınmak için,
  • Kıskandığı için

Çocukların neden yalan söylediği ile ilgili olarak, dilerseniz şu yazımıza da göz atabilirsiniz…

Çocuğum Yalan Söylerse Nasıl Davranmalıyım?

Çocuğunuzun yalan söylediğini fark ettiğinizde sinirliyseniz, ona cevap vermeden önce sakinleştirici bir nefes alın. Sakince, kısa ve basit cevaplar verin. “Pastayı senin yediğini biliyorum, yüzünde pasta var” diyerek, yalan söylemenin yanlış olduğunu söyleyin. Bu gibi bir durumda, özür dilemesini isteyebilir, kirlettiği yeri temizlemeye yardım etmesini isteyebilirsiniz. Çocukların yanlış davranışlarına hızlı bir şekilde cevap vermek önemlidir.

Bununla birlikte, çocukların yalan söylememeyi öğrenmelerinin zaman alacağını unutmayın. Diğer tüm kavramlarda olduğu gibi, çocuğunuz yalan söylemenin yanlış olduğunu hemen öğrenmeyecek ve yapacağınız düzeltmelerden sonra zamanla yalan söylemeyi bırakacaktır. Bu konuda sabırlı ve tutarlı olmanız önemlidir. Ortalama 6 yaşına geldiğinde, bu tip davranışlardan uzaklaştığını göreceksiniz.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Bir yanıt yazın