Vejetaryen Hamileler Nasıl Beslenmeli? Hamilelikte Et Yemeyenler Ne Yapmalı?
Vejetaryenlik terimi et tüketmeyen kişilere söylenmektedir. Bazı kişiler, yani vegan yaşam stilini uygulayanlar hiç bir hayvansal gıdayı tüketmezken, vejetaryenler; et ve türevlerini yani yumurta, süt ve yoğurt gibi gıdaları tüketiyorlar. Vejetaryenlik bir tercihtir ve kişi neyi yemek isteyip neyi yemek istemediğini elbette kendi belirleyebilir. Peki hamileyim ama vejetaryenim bebeğimi nasıl iyi beslerim kaygısı oluşuyor mu? Ne kadar bilgili olursanız olun her vejetaryen gebeyi bir miktar korkuya düşürebilir. İlle vejetaryenlik değil, istem dışı et yiyememek ya da etin tadını hiç sevmeyen ve tüketemeyen gebelerde bebeğimi iyi besleyemiyor muyum kaygısını yaşayabilirler.
Şu bir gerçek ki, annenin aldıkları besin bebeği hem anne karnında gelişimine katkı sağlıyor hem de ileri yaş dönemlerinde de gelişmelerine etki ediyor. Bu sebeple vejetaryen gebeler nasıl beslenmeli ve nelere dikkat etmeli iyice bilinmelidir.
Gebelikte Protein İhtiyacı Artıyor
Gebelik döneminde annenin alması gereken protein miktarı artış gösteriyor. Günlük belirlene protein miktarı 71 gram olarak ön plana çıkıyor. Daha çok et ve türevlerinde bulunan proteinler elbette bu gıdalar ile sınırlı değil. Doğru besin grupları tüketilerek vejetaryenlerde bu orana ulaşabilir. Eğer sadece et yemeyen bir vejetaryenseniz o halde günlük almanız gereken ürünler süt ve süt ürünleri, yumurta ve bakliyatlar olacaktır. Bunun yanı sıra tam tahıllı ürün gruplarında da protein bulunmaktadır.
Eğer vejetaryen gebe iseniz aslında bir diyetisyen ile çalışmanız çok doğru olacaktır. Düzenli olarak size özel bir çalışma yapılmasını isteyebilirsiniz. Bu sayede her gün ne yesem derdini düşünmeden almanız gereken protein ve diğer mineral değerlerinizi hazırlanan besin tablosu ile et bulunmayacak şekilde alabilirsiniz.
Demir İhtiyacına Dikkat
Sadece protein değil, aynı zamanda demir ihtiyacınız da bu dönemde artış gösteriyor. Bu sebeple yine et tüketmeyen kişiler daha çok demir içeren gıdalar tüketmeli. Normal biri 22 gram demir almalı ilen, gebelik döneminde bu oran 44 lere kadar çıkabiliyor. Bunun için de bolca kuru yapraklı sebzeler, yine kuru bakliyatlar, kuru meyveler ve yumurta tüketilebilir. Özellikle sebze alırken koyu yapraklı olmasına dikkat ederek seçiminizi buna göre yapınız.
Kalsiyum Eksikliği
Vejetaryen gebelerin eksik kaldığı bir diğer konu da kalsiyum ihtiyacı oluyor. Özellikle gebelik döneminde en çok ihtiyaç duyduklarınızdan biri oluyor. Öyle ki birçok hekim ayrıca kalsiyum takviyeleri yazmaktadır. Yine hem beslenmeniz ile destek verebilir hem de hekiminizin yazdığı ek takviyeleri kullanabilirsiniz.