Tüp Bebek Tutma Belirtileri
Tüp Bebek Tutma Belirtileri
Doğal yollar ile çocuk sahibi olamayan eşlerin birçok tedavi şekliyle çocuk sahibi olmayı amaçladıkları bir tedavi yöntemidir. Tüp bebek tedavisinin ardından bazı anne adaylarında tüp bebek tutma belirtileri belirgin olarak ortaya çıkarken bazılarında ise herhangi bir belirtiye rastlanmaz. Anne adaylarında hamilelik belirtilerinin yaşanmaması onların hayal kırıklığı yaşamasına en büyük sebep olur. Ancak her zaman bu durum söz konusu olmadığı için bir doktor kontrolünden geçmeden böyle bir karara ulaşmak doğru değildir.
Gebelik transferlerinin gerçekleşmesinden 12 gün sonra yapılan test ile hamile olup olunmadığını öğrenmek kolaydır. Tüp bebek tutma belirtileri arasında en yaygın görülen şikâyet bel ağrılarıdır. Bebek sahibi olmak isteyen kişiler ister doğal yol ile bebek sahibi olsun isterse tüp bebek yöntemini denesin hamilelik belirtileri her 2 yöntemde de aynıdır. Bu sebeple hamilelik aşamaları, süresi de etki göstermektedir.
Tüp bebek tutma belirtileri anne adayının iştahının çok fazla olması da önemli bir etkendir. Ayrıca kokulara ve duygusal yönden hassaslık bu dönemde oldukça fazladır. Anne adaylarında yaşanan mide bulantıları da bu zamanlarda artış gösterir. Ancak mide bulantısı hemen ortaya çıkmayabilir. Tüp bebek embriyo yerleşiminin ardından 6 hafta sonra mide bulantıları yaşanır.
Tüp Bebek Yerleşimi
Embriyo yerleşmesinin ardından 2 hafta geçtikten sonra gerçekleşecek kan yoluyla gebelik testinin öncesinde yaşanılan mide bulantılarını hamilelik sonucu için net bir karar almak doğru değildir. Tüp bebek tedavisi gören anne adaylarına yumurtalarını baskılayan bazı hormon tedavileri uygulanır. Bu tedavi hormonlarını harekete geçirerek hamile kalmasalar dahi hamilelik belirtilerini hissedebilirler. Embriyo transferinin ardından anne adaylarında sık görülen hamilelik belirtileri şu şekildedir;
- Lekelenme
- Kramp
- Göğüslerde meydana gelen hassas durumlar
- Regl gününün gecikmesi ya da regl olamaması
- Mide bulantıları ve kusma
Tüp bebek tedavilerinde yumurta toplama aşamasından sonra döllendirme olayı yapıldığında gebelik gerçekleşmiş sayılır. Tüp bebek tutunma tedavinin sona ermesinden itibaren 12. Günde olur. Embriyo transferinin beşinci gününde embriyo rahme yapışır. Bu durumda transfer günü değil sperm ve yumurta döllenme günü hesaba katılır.