Tüp Bebek Aşamaları
Tüp Bebek Aşamaları
Her anne baba bebek sahibi olmayı ister. Doğal yollar ile bebek sahibi olamayan kişiler için tüp bebek tedavi yöntemleri yer alır. Tıp alanında yapılan yenilikler sayesinde tüp bebek aşamaları artık kolay sonuç vermektedir.
Tüp Bebek Tedavisinde 1. Aşama
Tüp bebek tedavisi görmeye karar veren çiftler tüp bebek aşamaları arasında birinci sırada olan görüşme sürecini başlamaları gerekir. Katılacağınız ilk görüşme sonrasında doktor tarafından hangi tedavi yönteminin uygulanacağına karar verilir. Doktorunuz ile ilk görüşmenizde sorunlarınız ele alınır ve varsa daha öne yapılan tetkikler incelenir. Kadın ve erkek doktor tarafından muayene edilir. Kadına yapılan hormon ile ilgili tahlillerin ardından rahim ve tüpler incelemeye alınır. Bir sonraki görüşme için bu tahliller yapılarak değerlendirmeye alınır.
Tüp Bebek Tedavisinde 2. Aşama
Bir diğer tüp bebek aşamaları arasında yer alan yumurtalıkların uyarılmasıdır. Yumurtalıklar uyarılarak fazla miktarda follikül elde etmeye çalışılır. Bu folliküller istenilen büyüklüğü ulaştığında olgunlaşması için HCG enjekte edilir. Bu aşama kişilere bağlı olarak değişse de ortalama olarak en fazla 2 hafta sürer. Çatlatma işlemi yapılmasından sonra genellikle 32 ile 36 saat arasında yumurta toplama olayı gerçekleşir. Tüp bebek işlemleri için reglin ikinci veya üçüncü gününde bazı testler uygulanır.
Tüp Bebek Tedavisinde 3. Aşama
Tüp bebek aşamaları arasında yer alan toplama işleminden önce HCG hormon iğnesi uygulanır. Bu işlemden sonra toplama 32 ile 36 saat sonra yapılır. Kaliteli ve yeterli yumurta sağlanması açısından uygulanan enjeksiyonun belirlenen saat diliminde yapılması ve toplanması çok önemlidir.
Tüp Bebek Tedavisinde 4. Aşama
Tüp bebek aşamaları arasında bulunan bir diğer yöntem de döllenmedir. Yumurta toplamanın ardından alınan follikül laboratuvara gönderilerek incelemeye alınır. Mikroskop yardımı ile incelenen sıvı, yumurta kültür sıvısına ilave edilerek inkübatöre eklenir. Olgun seviyede olan yumurta hücreleri 4 ile 6 saat aralığında döllenmeye hazır olur. Erkekten de bu aşamada sperm alınır. Eğer erkekte sperm yeterli sayıda olmazsa cerrahi olarak sperm alınır.
Tüp Bebek Tedavisinde 5. Aşama
Son aşama olan embriyo transferi için uygun zaman 4-8 hücreli aşama olarak bilinir. Embriyolar bu aşamaya kısa zamanda ulaşabilmektedir. En iyi sonuç alabilmek için 2 ile 4 embriyonun transfer edilmesi sonucu ortaya çıkar. Eğer 2’den fazla transfer yapılırsa çoğul gebelik riski yüksektir. Fakat bu risk kadının artan yaşı ile en aza iner.