Sperm Kalitesi Nasıl Arttırılır?
Her ne kadar 9 ay boyunca bebeği taşıyacak kişi anne olsa da, babanın da önemli bir rolü vardır. Erkeğin spermi, bir kadının hamile kalıp kalamayacağını ve hamileliğin sağlıklı olup olmayacağını etkilemektedir. Çocuk sahibi olma şansınızı yükseltmek için, erkeğin bu değişiklikleri yapması önemli!
Kilo Kontrolü
Düşük kilolu ya da fazla kilolu olmak, bir erkeğin spermini ve bir çiftin cinsel yaşamını olumsuz etkileyebilir; çünkü kilo sorunları, bir erkeğin libido ve performansını da etkilemektedir. Meyve, sebze, yağsız protein, tahıl ve süt ürünlerinin iyi bir karışımını içeren sağlıklı bir beslenme ve haftanın belirli günlerinde yapılacak fiziksel aktivite ile baba adayı, sağlıklı bir kiloya ulaşabilir.
Daha Fazla Folat Alımı
Folik asit, yalnızca anneler için önemli değildir. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre, beslenme programında folik asit eksiği bulunan erkeklerin spermlerinde anormal kromozom oranı daha yüksektir. Hamileliğin ilk üç ayındaki düşüklerin %50’sinden fazlası, kromozomal anormalliklerden kaynaklanmaktadır. İyi bir multivitamin takviyesi ve folat içeriği yüksek yiyecekler ile her gün ihtiyacı olan 400 mg folik asiti almasını sağlayabilirsiniz.
Sigara Bağımlılığı
Sigara içmek, erkekte düşük sperm sayısına ve yavaş hareket eden spermlere neden olabilir. Bebek sahibi olma şansınızı arttırmak için, erkeğin sigara içmeyi bırakması gerekir. Bununla birlikte, alkol ve uyuşturucu madde kullanımına da dikkat edilmelidir. Erkek, herhangi bir uyuşturucu madde kullanıyorsa, anne adayının düşük yapma ihtimali daha yüksektir.
Doktor Kontrolü
Hamile kalmadan önce yapılacak kapsamlı bir sağlık kontrolü, çiftlerin sağlık ve doğurganlık durumları hakkında genel bir fikir almak için iyi olacaktır. Beden kitle indeksi, kullanılan herhangi bir ilaç, doğurganlığı ve hamileliği etkileyebilecek yaşam tarzı faktörleri ve gelecekte bebek için risk oluşturabilecek herhangi bir genetik bozukluk olup olmadığı kontrol edilebilir.
Kafein Alımı
Danimarka’da erkekler üzerinde yapılan bir çalışmada; yüksek oranda kola ve/ya da kafein alımı olan erkeklerde, sperm sayısının ve kalitesinin, diğer erkeklere göre daha az olduğu sonucuna varılmıştır. Bu nedenle, erkeklerin; kahve, çay, çikolata ve enerji içecekleri dahil olmak üzere, günlük kafein tüketimini 300 mg ile sınırlandırmaları gerekmektedir.