Sarsılmış Bebek Sendromu
Sarsılmış Bebek Sendromu
Türkiye’de çok fazla hakkında çalışmaya rastlanmamasına karşılık sıklıkla karşılaşılan durumlardan bir tanesi olan sarsılmış bebek sendromu, ileri boyutta bebeklerde ölümlere kadar neden olan birtakım sorunların oluşmasına neden olabilir. Bazen bebeklerin beşikten düştüğü, bazen de ne olduğuna dair bir neden belirtilmediği birçok vakanın altından çıkan bu durum hakkında net bilgi sahibi olmak gerekir. Çünkü sarsılmış bebek sendromu bir anlamda bebek istismarının farklı bir yoludur. Bunun için bakıcısından başlayarak anne babaya kadar olayda birçok suçlu bulunabilir.
Sarsılmış Bebek Sendromu Nedir?
Sarsılmış bebek sendromu, bebeğin sarsılmasından veya zarar görmesinden doğan bir hastalıktır. Evlilik dışı bir bebeğin şiddet görmesi, anne veya babadan birisinin akıl sağlığının yerinde olmaması, bakıcıların yeterli eğitime sahip olmaması bebeklerde istismar olarak adlandırılmasına karşılık sarsılmış bebekler demek daha doğru olacaktır.
Belirtileri Nelerdir?
Sarsılmış bebek sendromu ile hastaneye gelen bebeklerin ortalama yaş aralıkları 2 ile 5 yaş arasında değişebilir. Genelde açıklamadan kaçınan aile bireylerinin ve bebekte meydana gelen belirtilerin yorumlanmasından hareketle tanısı koyulabilir. Yapılan muayenede bebekte titremeler, uyanık kalırken zorluk çekme, kusma, koma, felç, nöbet, görme yeteneğinde kayıp veya cilt renginde solukluk belirgin nedenlerdir.
Sarsılmış Bebek Sendromunun Sonuçları Neler Olabilir?
Eğitim seviyesi düşük veya gerekli sosyo-ekonomik duruma sahip olmayan kişiler bebeklerine herhangi bir öfke durumunda zarar verebilirler. Öfkesini kontrol edemeyen veya bebeğin gaz ağlamasına bile katlanamayan bir anne- baba bebeği sarsma noktasına gelebilir. Böyle durumlarda bebekten uzaklaşmak ve bebeğe zarar vermekten kaçınmak gerekir. Çünkü bebeği sarsmanızın sonucu beyin kanaması, beyinde ödem oluşması, kafatasında kırıklar, çeşitli kanamaların oluşması ve son olarak da ölüm meydana gelebilir.
Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?
Ciddi sonuçlara neden olabilecek bir durum olmasından dolayı bazı önlemlerin alınması gerekir. Genç yaşta anne veya baba olmak, maddi olarak dayanağı olmamak veya geçmişten gelen şiddet durumları bebeğin sarsılmasında ana nedenler olabilir. Bebeğinizle ilgilenecek tüm insanları bu konu hakkında aydınlatmalısınız. Siz de risk oluşturmanız halinde psikolojik destek almalısınız.