Hamilelik

Plasenta Akreata Nedir? Belirtileri ve Risk Faktörleri

Tahmini Okuma Süresi: 2 dakika

Plasenta akreata, birçok kadını etkileyen ciddi bir hamilelik komplikasyonudur. Bu yazıda, durumu tanımak ve tedavi etmek için bilmeniz gerekenleri bulabilirsiniz! 

Plasenta Akreata Nedir?

Bu durum, normalde rahim içi duvarına hafifçe yapışık olan ve doğum sırasında kolayca ayrılan plasentanın; rahim duvarına derin ve sıkı bir şekilde yapışması ile ortaya çıkan ciddi bir sorundur. Plasenta, bebeğin büyümesine yardımcı olarak normal olarak işlev görmesine rağmen, bu durum  anne için tehlikeli olabilir çünkü doğumdan sonra plasentayı ayırmaya çalışmak, kanamaya ve diğer organlara zarar verebilir.Daha önce yapılan sezaryen ameliyatlarının sayısı arttıkça, bu problemin ortaya çıkma olasılığı da artmaktadır. Bu komplikasyon, bazen rahim cerrahisi öyküsü olmadan da ortaya çıkabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Plasenta akreata, genellikle hamilelik sırasında herhangi bir belirti vermez; ancak bazen, hamileliğin son 3 aylık döneminde, vajinal kanama görülebilir. Bazen, rutin bir ultrason sırasında da tespit edilebilir. Bazen, bebeğinizi doğurana kadar farkında bile olmayabilirsiniz.

En belirgin işareti, hamileliğin son 3 aylık döneminde görülen vajinal kanamalardır. Eğer hamileliğinizin son üç ayında vajinal kanamanız varsa, hemen doktorunuza başvurun. Kanama yoğun ise, acil servise gidin. Eğer doktorunuz plasenta akreata’dan şüphelenirse, plasentanın rahim duvarına nasıl yerleştiğini görmek için bir ultrason ya da MRI testi yapabilir.

Risk Faktörleri Nelerdir?

  • Daha Önceki Rahim Ameliyatları: Komplikasyon oluşum riski, daha önceki rahim ameliyatları ile artmaktadır.
  • Plasentanın Pozisyonu: Plasenta, kısmen ya da tamamen rahim ağzının alt kısmına oturursa, risk artış göstermektedir.
  • Annenin Yaşı: Plasenta akreata, 35 yaşın üzerindeki kadınlarda daha fazla görülmektedir.
  • Önceki Doğumlar: Hamilelik riskiniz arttıkça, komplikasyon oluşum riski de artmaktadır.

Komplikasyonlar Nelerdir?

Plasenta akreata olması durumunda, ağır vajinal kanama görülebilir. Doğumdan sonra, ciddi vajinal kanama riski oluşturur. Ve bu kanama; kanınızın pıhtılaşmasını, ayrıca akciğer yetmezliğini ve böbrek yetmezliğine neden olabilen ve hayati tehdit eden bir duruma neden olabilir. Plasenta akreata durumunda, oluşabilecek bir diğer komplikasyon da erken doğumdur. Bu durum, doğumun erken başlamasına neden olabilir. Hamileliğiniz sırasında kanamaya neden oluyorsa, bebeğinizi erken dünyaya getirmeniz gerekebilir.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Bir yanıt yazın