Öfkeli Çocuğa Yaklaşım Nasıl Olmalı?
Çocuğunuz bir öfke krizinin ortasındayken, ona nasıl yaklaşacağınızı kestirmek zor olabilir. Küçük çocuklar, yani 1-4 yaş aralığındakiler, henüz öfke ile başa çıkma becerisine sahip değildirler ve tam olarak nereden başlayacaklarını bilemezler.
1-2 yaş dönemindeki çocuklar için öfke, genellikle daha fazla süt ihtiyacı, bezinin değişimi, istediği oyuncağı vermenizi istemesinden kaynaklanır. Söylemeye çalıştıkları şeye cevap vermediğinizde sinirlenirler. Daha büyük çocuklar için öfke, daha çok bir güç mücadelesidir. Çocuklar 3 ya da 4 yaşındayken, daha fazla bireyselleşirler. Bu yaş grubunda çocuklar, ihtiyaçları ve isteklerinin farkında olurlar. Peki, bu öfke krizlerini nasıl durdurabilirsiniz? Yazının devamında, öfkeli bir çocukla nasıl başa çıkabileceğiniz hakkında fikir sahibi olabilirsiniz…
Öfke Krizlerinde Nasıl Davranmalı?
Çocuğunuz okul öncesi dönemdeyken, ona düzenli olarak oyun zamanları ayırın. Yapacağınız aktiviteyi onun seçmesine izin verin ve tüm dikkatinizi ona verin. Bu tarz olumlu deneyimlere sahip olmak, bir dahaki sefere üzgün ya da öfkeli hissettiğinde, ona daha iyi bir temel sağlayacaktır.
Çocuğunuzun iyi davranışlarına, hatta istediklerini isteme şekline bakın. İstediği bir şeyi elde etmek için davranma şeklini tekrar yapması olasıdır. Öfke krizleri ile başa çıkmak için, derin nefes alma gibi sağlıklı yöntemler de izleyebilirsiniz.
Onu Sakinleştirmeye Çalışmayın
Kendisini ya da bir başkasını fiziksel olarak tehlikeye atmadığı sürece onu görmezden gelin. Öfkelendiğinde, odadan çıkın ve öfkesini kontrol altına alması için ona birkaç dakika süre verin. Çocuğunuz bir öfke sırasında vurmaya, ısırmaya da şiddet uygulamaya başlarsa derhal onu durdurun ve başkalarına zarar vermenin kabul edilemez olduğunu açıkça belirtin.
Ona Karşı Yumuşak Davranın
Hayal kırıklığı yaşadığını ya da üzüldüğünü hatırlamanız, ona karşı sakin kalmanıza yardımcı olabilir. Öfkelendiği sırada, ona bir bankta ya da arabada oturmak için bir seçenek sunabilirsiniz. Bazı çocuklar için, bu gibi seçimlere sahip olmak, özellikle de öfkesinin arkasındaki neden bu kontrol eksikliği ise, yardımcı olabilir.
Neden Çabucak Öfkelendiğini Anlamaya Çalışın
Çocuğunuz okul öncesi çağdayken, neye ihtiyacı olduğunu söylemek için bazı kelimeler kullanabilir; ancak bu, onun öfke krizlerinin bittiği anlamına gelmez. O, hala duygularını nasıl kontrol edeceğini anlamaya çalışıyor, bu nedenle bu süreçte, küçük bir anlaşmazlık bile kolayca bir tartışmaya dönüşebiliyor. Çocuğunuz bu zaman zarfında, kendi bağımsızlığına değer verdiği için, sizin yardımınıza ihtiyaç duyması sinir bozucu olabilir. Bu nedenle, gerçekten neden öfkelendiğini anlamanız ve buna göre davranmanız önemlidir.