Miyom Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Miyom aslında çok sık görülen bir kadın rahatsızlığıdır. Genellikle her 4 kadının birinde görünebiliyor. Miyom ne demektir diye baktığımızda rahmin dokusundan kaynaklı olarak rahmin dışına taşan iyi huylu kitleler olarak adlandırabiliriz.
Miyomlar genellikle genetik yatkınlığı olanlarda daha fazla görünürler. Hatta bazı hastalarda fazla sayıda bulunabilir. Hamilelik döneminde miyomların çok daha fazla büyüdüğü gözlemlenir.
Miyom olduğu nasıl anlaşılır?
Miyomlar genellikle sıkıntı yaratmayan ve varlıklarını kolay kolay belli etmeyen rahatsızlıklardır. Miyom olan kadınların en çok rahatsız oldukları konulardan biri adetlerinin düzensiz olmalarıdır. Özellikle hamile kadınlarda miyom olduğunda alt karın bölgesinde baskı hisleri ortaya çıkar. Miyomu olan kadınlarda adet düzensizlikleri olduğu için sık sık demir ihtiyacı da hissedebilirler. Aynı zamanda nefes darlığı, yorgunluk ve halsizlikte yapabilmektedir. Miyomların anlaşılması için jinekolojik muayene gerekmektedir. Detaylı bir ultrason ile gerçek açığa çıkacaktır.
Miyom ameliyatı nedir?
Miyom ameliyatı laparoskopik yöntem ile yapılmaktadır. Karın bölgesi hiç açılmıyor ve göbek deliğinden ulaşım sağlanılıyor. Elbette bu kişinin miyom büyüklüğüne göre değişebilir. Çok ileri büyük miyomlar için daha detaylı bir cerrahi operasyon gerekebilir. Bazı miyom tedavilerinde ise yeni ameliyatsız yöntemler kullanılmaya başlandı. Ses dalgaları sayesinde fokuslanıyor. Yani bu her hasta için uygun bir yöntem olmayabiliyor. Bu sebeple hasta miyom tanısını koyduktan sonra hangi tedavi için daha uygun odluğunu doktoru aracılığı ile öğreniyor olacaktır.
Miyomu olan kadın hamile kalır mı?
Miyomu olan kadında hamile kalabilir ama bu her zaman bu şekilde olmayabilir. Yani tam olarak belirlenmiş ve tanı konulmuş bir bilgi söz konusu değil maalesef bazı kadınlar ise öncelikle miyom tedavisi olmakta ve sonrasında gebelik dönemine girmektedirler. Bunun yanı sıra birçok kadında kendisinde miyom olduğunu gebelik sırasında ki ultrasonlarda fark ediyor.