Küçük Çocuklarda Sivilce Problemi
Çocuğunuzun sivilceleri varsa, yalnız olmadığınızdan emin olabilirsiniz! Uzmanların belirttiğine göre, 7 ile 12 yaş aralığındaki çocuklarda, sivilce oldukça yaygındır. Geçtiğimiz yıllarda 12 yaş, çocuklarda sivilce problemlerinin başlangıcı olarak kabul edildi; ancak 7-9 yaş aralığındaki çocuklarda sivilce problemleri de nadir değildir. Ancak 1 ile 7 yaş aralığındaki bir çocukta ortaya çıkan sivilceler, “endişelenme zamanı” anlamına geliyor. Bu yaş aralığında görülen akne, oldukça nadirdir. Dolayısıyle, detaylı bir araştırma ihtiyacını işaret eder.
Çocuğunuz artık bir “genç” olmaya yaklaştığında, biraz sivilce probleminin olması normaldir. Aslında sivilce, gençlerde o kadar yaygındır ki, çocukluktan yetişkinliğe geçiş sürecinin normal bir parçası sayılır. Ancak bunu bilmek; çocuğunuzun aynaya bakmasını kolaylaştırmaz.
Sivilce Nedir?
Sivilce, farklı türlerde ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığıdır. Bunlar arasında; beyaz noktalar, siyah noktalar, kırmızı şişlikler, irinle dolu şişlikler yer alır. Peki, bu sinir bozucu sivilcelerin nedeni nedir?
Cildiniz, kıl folikülleri ya da gözenek adı verilen küçük deliklerle kaplıdır. Gözenekler, saç ve cildinizi nemlendiren bir yağ olan sebum içerir. Bezler doğru miktarda sebum ürettiğinde, gözenekler iyidir; ancak bazen gözenekler, çok fazla sebum üretebilir. Bunun sonucunda gözenekler; ölü deriler ve bakterilerle tıkanır. Bu da, sivilceye neden olabilir.
Gözenekler tıkanıp derinin dışına çıkarsa, beyaz noktalı sivilceler görülür. Ancak gözenek tıkanıp açık kalırsa, bu siyah nokta oluşumuna neden olur. Bazen de sebum, ölü derilerin deri altına girmesine izin verir. Bu da, küçük kırmızı bir enfeksiyona neden olur. Derin açılan tıkanmış gözenekler, kist adı verilen daha büyük enfeksiyonlara neden olabilir.
Yaş grubuna göre sınıflandırıldığında, genellikle iki tür akne vardır;
Bebek Sivilcesi: Sivilce, yalnızca gençlerde ve yetişkinlerde görülen bir durum değildir. Çok yaygın olmamakla birlikte, sivilce bebekleri ve hatta yeni doğanları bile etkileyebilir. Doğumun stresi, bebeğin vücudunun bazı hormonları salgılamasına neden olabilir ve bu da sivilceye neden olabilir.
Ergenlik ve Yetişkin Sivilcesi: Ergenlerde ve yetişkinlerde, sivilce çok sık görülür. 11 ile 30 yaş aralığındaki bireylerin %80’ini etkilemektedir. Sivilce, genellikle hormonal düzeylerde, ergenlik ile ilgili değişikliklere eşlik eder. Ergenlik dönemi ile birlikte artan testosteron üretimi, yağ bezlerini daha aktif hale getirerek akneye neden olur.
Çocuklarda Sivilce Neden Olur?
- Cildi tahriş edici kimyasallar içeren cilt ve saç bakım ürünleri kullanmak,
- Yüzü çok sık yıkamak ya da fırçalamak,
- Sabun ve çok sıcak su kullanmak,
- Sivilcelere dokunma alışkanlığı,
- Stres,
- Kepek problemi ve aşırı terleme,
- Saçların cilde temas etmesi,
- Askılı ve dar kıyafetler giymek