Kırk Uçurma Nedir? Kırk Banyosu Nasıl Yapılır?
Kırk uçurma; Yeni doğan bebeğimizin 40. gününde yapılan banyo ve sonrasında bebeğimizle birlikte çıkılan aile ziyaretleri anlamına gelmektedir.
Eski bir adet olup günümüze kadar gelen bir gelenektir. Kırk uçurma ile ilgili tüm detayları sizler için bu yazımızda derledik.
Kırk uçurma için en merak edilen konulardan biri de dini bir gelenek olup olmadığıdır. Ancak Kırk uçurma dini bir gelenek değildir. Kırk uçurmanın Anadolu’da uygulanan çok eski bir adet olduğuna inanılır. Aynı zamanda Şaman kültürününde izlerini taşıdığına inanılmaktadır. Yeni doğan bebeklerin ilk 40 günü özel bakıma ihtiyaç duyduğu zamandır. Aynı zamanda annenin de doğumdan sonra toparlanma evresi devam etmektedir. Kırk uçurma için bebeğin doğumundan itibaren 40 gün sayılıp, anne ve bebek için bir banyo ritüeli yapılır. Aynı zamanda bu süre sonunda anneler için lohusalık dönemi de sona ermektedir. Banyo sonrası bebekle anne dışarı çıkar. Bu eylem ise kırk gezmesi olarak adlandırılır.
Kırk Banyosu Nasıl Yapılır?
Kırk banyosunun yapılma şekli toplumdan topluma farklılık göstermektedir. Tek bir kuralı yoktur. Kırk banyosu, sabah erken saatlerde kalkılarak evde yapılır. Bu banyo için güvendiğimiz bir aile büyüğünden yardım alabiliriz. Öncelikle 40 tas su kovaya alınır.
Suyun içerisine; 40 tane fasulye, taş ya da nazar değmesin diye nazar boncuğu atılır. (Suya atılacak malzemenin steril edilmesi gerekir.) Sırayla anne ve bebeğe 40 tas su ayrı ayrı dökülür. Bebeğe su dökülürken “ sular aşağı boyu yukarı olsun” Ömrü de su gibi uzun olsun gibi cümleler söylenir. Banyo sonrasında ise dışarıya çıkmak için hazır hale gelir ve bu eyleme kırk gezmesi denir.
Kırk Gezmesi;
Anne ve bebek dışarı çıkmak için kırklık elbiselerini giyerler. Genel itibari ile anneanneye yada babanneye gidilir. Kırk uçurma için gidilen evde anne için verilen bir takım hediyeler vardır. Bu hediyelerin neler olduğunu aşağıda sizler için derledik.
Yumurta: Sağlıklı olması için,
Pirinç: Bereket getirsin, ziyaret evinin bereketi geçsin,
Un: Ömrü uzun olsun diye,
Şeker: Ağzının tadı hiç bozulmasın diye,
Tuz: Bereketli olsun, tadı tuzu yerinde olsun diye.
Bu hediyelere ek olarak kesin bi kural olmaksızın ev sahipleri tarafından bebek için ayrı bir kutuda yapılabilir. Bu kutuda bir takım hediyelikler bulunur. Bunlar;
*Kıyafet
*Bebek bezi
*Islak mendil
*Pişik kremi
Son olarak kırk uçurma zorunlu bir eylem olmadığı gibi bilimsel açıdan da yapılması şart değildir. Aynı zamanda 40 günün sonunda bebek dış dünyaya adapte anne ise bebeğine alışmaktadır. Artık dışarı çıkarak keyif zamanlar geçirmeye başlamak harika bir döneme de gelmiş olurlar.