İlk 6 Aylık Bebek Gelişimi
Bir bebeğin gelişimi, değişkendir. Bebeğinizin beyin ve yüz yapısı, başını ve yüz hareketlerini kontrol etme yeteneği ile birlikte gelişir. Benzer bir büyüme ve gelişme, vücudun orta kısımlarında da görülür ve dış bölgelere doğru devam eder. Örneğin, kolları, elleri ve daha sonra parmakları gelişir. Çocuğunuzun gelişimi, bu tahminlerden farklı olabilir ve yine de normal sınırlar içinde olabilir.
Hareket Etme ve Kontrol Etmede Erken Dönem Bebek Gelişimi
Kaba motor hareketleri; kollar, bacaklar ve gövde kasları gibi daha büyük vücut kaslarını hareket ettirme ve kontrol etme yeteneğidir. Bu dönemde bir bebek başını iki yana çevirir ve gevşek bir şekilde tekme ve itme kontrolüne başlar. Üst vücudu geliştikçe, otururken dirseklerini kendine doğru yükseltmeyi öğrenecektir. Bebeğinizin brüt kas kontrolü, yönlendirilmiş hareket halinde gelişmeye devam edecektir.
İnce Motor Hareketlerinin Gelişimi
İnce motor hareketleri, elleri ve ayakları ile görevleri yerine getirmesine izin veren daha küçük kasları içerir. Yakında, nesneleri kavrayacak ve onları ağzına götürecek. Bu süreçte, el ve ayak parmakları ile oynamaktan hoşlanacak. Nesneleri almak ve taşımak için iki elini kullanacak ve kısa bir süre sonra bir elini tercih etmeye başlayacak. Çocuğun doğal olarak gelişmesine izin vermek önemlidir.
Seslere Yanıt Verme
Doğumdan sonraki ilk birkaç hafta içinde bebeğiniz, gözleriyle izleyerek ve başını onlara doğru çevirerek ortamdaki seslere cevap vermeye başlayacaktır. Tanıdık sesleri tanıdığını gösterecek ve sevdiği şarkıları dinlerken bundan keyif alacaktır. Beklemediği ve gürültülü sesler duyduğunda, refleks gösterecektir. Seslere yanıt vermesi, bebeğinizin gelişimini normal sınırlarda sürdürdüğünün bir göstergesidir.
Amaca Yönelik İletişimde Artış
Ağlamak, bir bebeğin ilk iletişim şeklidir. Ağlaması, rahatsız olduğunu gösterir. Ağlamasına yanıt vermeniz, ona ihtiyacı olan şeyi verdiğinizi gösterir. Bu süreçte bebeğiniz, iletişimin çok basit bir düzeyde, iki yönlü bir süreç olduğunu öğrenir. Bu dönemde, bebeğiniz, eğlenecek ve keyifli şarkılar söylemeye başlayacak. Sesini kontrol etmeyi ve yüz kas yapıları ve diliyle sesler oluşturmayı öğrenecek. Bu süreçte, Diş çıkarma oyuncakları gibi nesneler, daha sonraki konuşma gelişimi için gerekli olacak kas koordinasyonunu geliştirmesine yardımcı olur.