Hamilelikte Pelvik Ağrı Neden Olur?
Hamilelikte pelvik ağrı, oldukça yaygın bir durumdur. Sonuçta bu dönemde; hormon seviyeleri değişiyor, organlarınız büyüyen rahim için yer açmak için çalışıyor, bağlar geriliyor; ancak bazen acı, daha ciddi bir şeyin habercisi olabileceği için, önemli bir sinyal olabilir. Karnınızda büyüyen bebeğinizin ağırlığı ya da pelvik eklemlerin rahatlaması gibi birçok faktör, hamilelikte pelvik ağrıların nedeni olabilir. Ağrı azalmıyorsa ya da kanama, anormal bir akıntı veya güçlü kramp gibi belirtiler varsa, doktorunuzu arayın.
Hamilelikte Pelvik Ağrı Nedenleri
Yumurtalıklarınızın yumurta bırakma ya da yumurtlama şeklindeki değişikliklerden kaynaklanan fonksiyonel yumurtalık kistleri çok yaygın, kansersiz ve genellikle zararsızdır. Yumurtalıklar, hamilelikte daha da büyüyebilir ve büyüyen rahminizin yumurtalıklarınıza uyguladığı baskı, kalıcı ağrıya neden olabilir. Kistlerin yırtılması durumunda, ağrılar aniden daha da kötüleşebilir. Eğer yumurtalık kisti geçmişiniz varsa ya da gebelikte yumurtalık kisti geliştiğini düşünüyorsanız, bunu mutlaka doktorunuza bildirin.
Yuvarlak Bağ Ağrıları
Hamileliğinizin üçüncü ayından sonra, rahmin üst kısmından kasıklara kadar uzanan bağlarda ağrı hissetmeye başlayabilirsiniz. Anne adayları, bunu genellikle yürürken ya da bir sandalyeden kalkarken hissederler. Rahim, bağları kaldırır ve çeker. Rahatsız eden tarafa doğru uzanmak, pelvik ağrının ortadan kalkmasını sağlayabilir.
Bebeğinizin Kilosuna Bağlı Baskı
Hamileliğin son 3 aylık dönemindeyseniz; hızla büyüyen bebeğinizin ağırlığı, vajinanın bacaklarınıza doğru giden sinirlere baskı uygular ve bu da, pelvik bölgede baskıya neden olur. Bu ağrı genellikle, hareketle gerçekleşir. Örneğin yürürken ya da arabadan inerken, aniden ağrıyı hissedebilirsiniz; çünkü bebeğiniz hareket ediyordur. Rahatsızlığı azaltmak için, bir tarafa doğru uzanın ve dinlenin.
Yalancı Doğum Ağrısı Kasılmaları
Pelvik bölgeye uygulanan basınç ile birlikte, genellikle yalancı doğum ağrısı kasılmaları ortaya çıkar. Bu kasılmalar, yaklaşık 20. haftadan sonra meydana gelir ve özellikle su kaybına bağlı olarak gelişir. Bu nedenle, hamileliğiniz boyunca bol bol su içmeyi unutmayın.
Kabızlık
Kabızlık, anne adayları arasında yaygın bir şikayettir ve bazen, pelvik ağrılara neden olabilir. Bu nedenle, hamilelikte kabızlığa karşı bol su içmek, çiğ meyve ve sebze gibi lif açısından zengin besinler tüketmek önemlidir. Bu işe yaramazsa, doktorunuzdan kabızlık için ilaç talep edebilirsiniz.