Hamilelikte Diyet Yapılır Mı?
Uzmanlar, hamilelik döneminde diyet yapılmasını ve kalori kısıtlamasını önermiyor. Hamilelik, diyet yapmak için uygun bir zaman değildir. Hamilelik döneminde, 11-15 kilo almalısınız. Aşırı kiloluysanız; 6-11 kilo alabilirsiniz. Obez olan anne adaylarına, yaklaşık 5-9 kilo almaları tavsiye edilir.
Karnınızda büyüyen bebek, genişlemiş rahim, plasenta ve amniyotik sıvının ağırlığı göz önünde bulundurulduğunda; bazı kilo artışları kaçınılmazdır. Ancak bunlar, bebeğiniz dünyaya geldikten sonra hızla ortadan kalkması gereken fazlalıklardır. Hamilelik döneminde, gün içinde ortalama olarak 2500 kalori almanız önerilir. Bu kaloriye ihtiyacınız var; bebeğinizin de öyle…
İyi Beslenmeye Odaklanın
Hamilelik döneminde, iki öğün arasında, kan şekeriniz çok düşük seviyelere düşebilir. Bu nedenle, hamile kadınların büyük bir bölümü, öğün aralarında yemek yemeye ihtiyaçlarının olduğu hissine sahiplerdir.
Bebekler, ihtiyaç duydukları şeyi almak konusunda oldukça başarılıdır; bu nedenle, yeterince yemek yemiyorsanız, bu bebeğinizin sağlığı için daha büyük bir tehdittir. Gerçekten de, yetersiz beslenirseniz, bebeğinizin gelişimi ile ilgili problemlerle karşılaşma riskiniz daha yüksektir.
Hamilelik döneminde kilo vermeye çalışmak yerine; hayatınızın geri kalanında uygulayabileceğiniz sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmeye çalışın. Kalori alımını ümraniye uygun escort sınırlandırmak yerine, iyi beslenmeye, iyi gıdalar almaya odaklanın. Bu, hem siz hem de bebeğiniz için iyidir ve hamilelik döneminde, ihtiyacınız olandan daha fazla kilo almanızı engellemeye yardımcı olur.
Hamilelik döneminde iyi gıdalarla beslenen annelerin gebelik diyabeti riski, kalori kontrolü yapan bir anne adayına göre yaklaşık %50 oranında daha düşüktür. Aynı şekilde, prematüre doğum riski de diyet yapan annelere göre %32 oranında daha düşüktür. Sağlıklı gıdalar yönünden zengin bir beslenme; bazı hamilelik komplikasyonlarının riskini azaltma potansiyeline de sahiptir.
Hamilelik döneminde daha fazla egzersiz yapmak ve daha sağlıklı beslenmek, almanız gerekenden daha fazla kilo almanızı engelleyebilir. Yine de, bebeğiniz ihtiyacı olan tüm kalorileri alacaktır. Diyet yapmayı düşünmek yerine; bu 9 aylık süreci, daha büyük bir hikayenin parçası olarak görün.
Bu süreçte kilo vermek ile ilgili endişelenmek yerine, bu zamanı iyi beslenmeye odaklanarak kullanın. Hamilelik döneminde sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek, doğum sonrası süreçte kilo vermenize yardımcı olacaktır. Hamilelik döneminde; yağ ve şeker içeriği yüksek yiyeceklerden uzak durun.
Karbonhidratlar
- Yulaf lapası,
- Tam buğdaylı ekmek,
- Tatlı patates,
- Sebzeler,
- Elma, armut, muz ve çilek gibi meyveler,
- Kırmızı meyveler
Bu tür karbonhidratlar, düşük bir glisemik indekse sahiptir ve kan şekerinde dalgalanmalara neden olmazlar. Bu da, anne adayının sürekli açlık hissetmesine engel olur. Hamilelik döneminde bir beslenme uzmanından yardım almak da, kaloriye yüklenmeden bol miktarda besin almanıza yardımcı olabilir.