Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gereken Tehlike İşaretleri
Hamilelikte çoğu kadın, hamilelik komplikasyonları olmadan, normal bir hamilelik yaşayacaktır. Bununla birlikte, bir şeyin yanlış olduğuna dair gelen uyarı işaretlerini yorumlamak önemlidir. Doktorunuz, hamileliğe özgü olası sorunlara karşı sizi uyarmalıdır, ancak genel uyarı işaretleri her hamilelik için geçerlidir. Doktorunuz ayrıca, hamilelik boyunca, olası problemler için düzenli olarak tarama yapacaktır.
Aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız, derhal doktorunuzu aramak önemlidir. Daha fazla adımın ne olabileceği konusunda size tavsiyelerde bulunabilir veya daha ciddi komplikasyonları göz ardı etmemenize yardımcı olabilir. Müdahalenin gecikmesi, durumu daha ciddi hale getirebilir. Peki, hamilelikte karşılaşabileceğiniz olası durumlar ve tehlikeler nelerdir?
Vajinal Kanama: Vajinal kanama, potansiyel olarak düşük, bebeğin eşinin erken ayrılması ve plasente previa riskleri taşımaktadır. Hormonal kanama ve implantasyon kanaması nedeniyle görülebilir.
Pelvik Ağrılar: Düşük, dış gebelik nedeniyle olabilir.
Kalıcı Sırt Ağrıları: Hamilelikte sırt ağrıları normal kabul edilse de, kalıcı sırt ağrıları; erken doğum, böbrek ve mesane enfeksiyonları ve kist nedeniyle ortaya çıkabilir.
El ve Ayaklarda Şişme: Hamilelikte el ve ayaklarda görülen şişmeler, potansiyel olarak preeklempsi ve eklempsiye neden olabilir.
Şiddetli Baş Ağrıları ve Görmede Bulanıklık: Eğer şiddetli baş ağrıları ve özellikle de görmede bulanıklık problemi yaşıyorsanız, bunlar hormonal değişiklikler ve stres nedeniyle görülüyor olabilir. Bu tehlikeler de yine preeklempsi ve eklempsi riskleri taşımaktadır.
37. Haftadan Önce Düzenli Kasılmalar: Erken doğum riski taşımaktadır.
Bu belirtiler için endişe verici başka sebepler olsa da, profesyonel tavsiye almayı ihmal etmemelisiniz. Doktorunuz, düzenli olarak taramalar yaparak, taşıdığınız riskleri belirleyecek ve olası riskleri en aza indirmeye çalışacaktır. Ayrıca, sağlık geçmişinize ve yaşam tarzınıza bağlı olarak hangi durumlara karşı daha fazla risk altında olabileceğinizi anlamanıza yardımcı olacaktır. Doktorunuz ayrıca, bu riskleri azaltmaya yardımcı olacak diyet ve egzersiz gibi önerilerde bulunabilir.
Doktorunuzu aradığınızda, bu tip belirtileri ne zaman ve nerede yaşadığınız bilgilerini verdiğinizden emin olun. Doktorunuz, bazen bir sonraki randevuya kadar beklemek isteyebilir. Bazen de doktorunuz acil servise gitmenizi ya da iş seyahatlerinden uzak durmanızı isteyebilir. Tüm bu nedenlere bağlı olarak, en güvenli hamilelik süreci için, hamilelik boyunca doktorunuz ile birlikte hareket etmeniz önemlidir.
[ilgiliicerik icerik_id=”2875″]