Take a fresh look at your lifestyle.

Hamilelikte Anksiyete Bozukluğu

0

Giderek kötüleşen ve kalıcı duygu durumu değişiklikleri, hamileliğin normal bir parçası olmayabilir. Eğer, hamilelikte anksiyete bozukluğu ile ilgili endişeleriniz varsa, mutlaka yardım almalısınız. 

Sürekli ruh halinizi değiştiren ve her geçen gün daha da kötüye giden bir değişim içerisindeyseniz, bu, hamilelikte çok da normal olmayabilir. Bununla birlikte; kalp atışlarında hızlanma, avuç içlerinde terleme, titreme ve panik belirtileriniz de olabilir. Ayrıca, uykunuzu engelleyen veya sizi güvensiz davranışlara iten yüksek bir ruh hali de endişe kaynağıdır.

Bu duygu durumu değişiklikleri; depresyon, kaygı ya da başka bir bozukluk belirtisi olabilir, yardım alırsanız tedavi edilebilirdir. Doğum sonrası depresyonun önemli bir endişe kaynağı olduğunu duymuş olabilirsiniz. Ancak, her 10 hamile kadından birinden fazlası da hamileliğin bir döneminde kaygı ve endişe problemi yaşar.

Hamilelikte Anksiyete Bozukluğu Nedenleri

Bazı kadınlarda, hamilelik döneminde endişe ve kaygıda bir artış görülebilir. Sonuç olarak, endişeli hissettiren her şey sizin kontrolünüz altında değildir. Hamilelik ile birlikte gelen hormon seviyelerindeki değişimler, hem beyninizi hem de vücudunuzu etkilemektedir. Beyindeki kimyasalların etkilenmesi ile birlikte, hamilelik döneminde kaygı ve endişe düzeyinde artış gözlemlenebilir. Hamileliğin, bir kadın için benzersiz bir değişim zamanı olduğu da unutulmamalıdır. Bu süreçte yaşanan değişimlerden bazıları anne adayları için harika olabilirken, bazı değişimler de göz korkutucu ve oldukça rahatsız edici görülebilir. Peki, hamilelikte anksiyete bozukluğunun belirtileri nelerdir?

Hamilelikte Anksiyete Bozukluğu Belirtileri

Hamilelik döneminde, bir dereceye kadar yaşanan endişeler doğal kabul edilir; sonuçta, yaşadığınız bu süreç sizin için tamamen yeni bir süreçtir. Ancak bu endişeler, günlük yaşamınızı da etkilemeye başlarsa, endişelenmeniz gerekebilir. Hamilelikte anksiyete bozukluğu belirtilerinden bazılarını şöyle sıralayabiliriz;

  • Kontrol edilemeyen bir endişe duygusu hissetmek,
  • Özellikle bebeğinizin sağlığı konusunda aşırı endişelenmek,
  • Konsantre olamama,
  • Huzursuz hissetme ya da rahatsız olma,
  • Gergin hissetme,
  • Uyku bozuklukları,
  • Bazen, endişe nöbetleri panik atağa neden olabilir.

Panik atak belirtileri ise şöyledir; nefes alamıyormuş gibi hissetme, korkunç bir şey olacakmış gibi hissetme ya da çıldırmış gibi hissetme. Peki, hamilelik döneminde yaşanan anksiyete bozukluğu bebeği nasıl etkiler?

Etrafınızdaki birçok kişi, endişelenmeyi bırakmanız gerektiğini söylemiş olabilir; çünkü bu bebek için iyi değildir. Araştırmalar; hamilelik sırasında yüksek kaygı düzeylerinin, erken doğum ve düşük doğum gibi risklerle ilişkili olduğunu göstermektedir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Cevap bırakın