Hamilelik ve Obezite
Hamile kaldığınız andan itibaren; gelişmekte olan bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besinleri alması için yeterli miktarda yemek yemelisiniz. Hemen her doktor, kadınları hamilelik döneminde biraz kilo almaya teşvik eder; ancak zaten obezseniz ne yapmalısınız? Obez kadınlar, erken doğum ve gebelik diyabeti gibi daha büyük büyük gebelik komplikasyonları riski taşırlar. Ayrıca, belirli doğum kusurları riski de daha yüksektir.
Önceki yıllarda doktorlar; obez olan kadınları hamilelik döneminde kilo vermeye teşvik etmek istemiyorlardı, çünkü bunun bebeğe zarar verebileceğinden korkuyorlardı. Ancak yapılan yeni çalışmalar, obez kadınların bebeğin sağlığı üzerinde herhangi bir olumsuz etkiye yol açmadan kilo vermelerini ve diyet yapmaları gerektiğini göstermektedir.Eğer obezseniz, hala sağlıklı bir hamilelik süreci geçirebilir ve sağlıklı bir doğum yapabilirsiniz.
Hamilelikte Kilo Verilir Mi?
Bu konuda İngiltere’de yapılan bir çalışmada, hamilelik döneminde diyet ve egzersiz yapan obez kadınlar için bu durumun, hem anne hem de bebek için daha iyi sonuçlara sahip olduğu ortaya koyulmuştur. Bu nedenle obez bir anne adayı; dengeli beslenmeli, yemek günlük tutmalı, yürüyüş gibi hafif fiziksel aktiviteler yapmalı. Özellikle de beslenme anlamında yapılan değişiklikler; erken doğum riskini %33 ve gebelik diyabeti riskini %61 oranında azaltmaktadır. Kilolu ve hamileyseniz, hamilelik dönemi sağlıklı bir yaşam tarzına başlamak için harika bir fırsat olabilir.
Hamilelikte Obez Olmanın Riskleri Nelerdir?
Hamilelikte obez olmak, çeşitli komplikasyonların riskini arttırır. Beden kitle indeksiniz ne kadar yüksekse, aşağıdaki riskler de o kadar yüksek olur;
- Düşük,
- Gebelik diyabeti,
- Yüksek tansiyon,
- Kan pıhtıları,
- Doğumdan sonra daha ağır kanama
Bu sorunlar, herhangi bir hamile kadında da olabilir ya da olmayabilir; ancak, beden kitle indeksi yükseldikçe, riskler de artmaktadır.
Hamilelikte Obez Olmanın Bebek İçin Riskleri Var Mı?
Anne adayının obez olması, bebek için de bazı risklerin artmasına neden olur. Bebeğinizde, aşağıdaki şu durumlar görülebilir;
- Erken doğum,
- Yüksek doğum ağırlığı,
- Doğumda daha fazla vücut yağı,
- Ölü doğum,
- Spina Bifida gibi doğum kusurları ve
- Kalp hastalığı ve diyabet gibi kronik bir hastalığa sahip olma riski artmaktadır.