Hafta Hafta Bebek Gelişimi (İlk 3 Aylık Gelişim)
Hayatınızın en büyük mucizesi gerçekleşti ve hamilelik testiniz pozitif sonuçlandı. Gebe kaldığınız andan itibaren, bebeğinizin gelişimini hafta hafta takip edin.
2. Hafta Döllenme
Bu haftada yumurtlarsınız. Sperm, yumurtaya ulaşırsa, 12-24 saat içerisinde döllenir. Her şey yolunda giderse, bu basit biyolojik olay, yeni bir insan yaşamını başlatan ve giderek karmaşıklaşan bir süreci başlatır.
3. ve 4. Hafta
Bu haftalarda, artık rahminiz, hızla çoğalan hücrelerle doludur. Artık vücudunuz, hamilelik hormonu olan hCG’yi üretmeye başlar. Hücrelerin artışı, bir embriyoyu oluşturur. Bu da, son adet döneminden yaklaşık 4 hafta sonraki dönemdir. Bu süre zarfında, evde yapacağınız bir gebelik testinden, pozitif sonuç elde edebilirsiniz.
Bebeğinizin birinci ayı sona erdi.
5. Hafta
Bebeğiniz henüz bir insandan çok, bir kurbağa yavrusuna benziyor, ama hızla büyüyor. Bu dönemde, bebeğinizin dolaşım sistemi oluşmaya ve kalp atışı da bu haftada başlıyor.
6. Hafta
6 hafta Bebeğinizin burnu, ağzı ve kulakları şekil almaya başlıyor, bağırsakları ve beyni gelişmeye başlıyor. Bebeğiniz artık bir mercimek büyüklüğünde.
7. ve 8. Hafta
Bebeğiniz, geçen haftalara göre artık iki kat daha büyük. Kolları ve bacakları gelişmeye başladı ve ayakları belirginleşmeye başlıyor.
Bebeğinizin ikinci ayı sona erdi.
9. ve 10. Hafta
Bebeğiniz hızla kilo almaya başlamak üzere. Gelişiminin en kritik bölümlerinden birini tamamladı. Küçük bacakları hala bükülebilir ve tırnak gibi ince detaylar ortaya çıkmaya başlıyor.
11. ve 12. Hafta
Bu haftalarda bebeğiniz, refleks olarak tekme atmaya başlar. Yakın bir zamanda, parmaklarını açıp kapatmaya ve ağzı, emme hareketleri yapmaya başlayacak.
13. Hafta
13. hafta, bebeğinizin karnınızdaki ilk üç aylık döneminin son haftasıdır. Artık, bebeğiniz hızla kilo alıyor. Parmak izleri var, damarları ve organları açıkça belli hale gelmiştir. Eğer bir kız bebek bekliyorsanız, bu dönemde yumurtalıkları 2 milyonun üzerinde yumurta içeriyor.
Bebeğinizin ilk üç aylık gelişimi bu şekilde gerçekleşmektedir. 3-6. aylar ve 6.9 aylar ile ilgili bilgileri de sizinle paylaşacağız. Sonraki yazılarda görüşmek üzere…
Minnacık bir şey nasıl oluyor da anne karnında 3-4 kg’lık bir bebeğe dönüşüyor. Gerçekten de akıl mantık işi değil. Yüce Allah’ın hikmetinden sual olunmaz derler, aynen doğrudur.