Hafta Hafta Bebek Gelişimi (Anne Karnında 3-6 Ay)
Yukarıda, bebeğinizin anne karnındaki 3. ayında, nasıl göründüğünü görebilirsiniz. Daha önceki dönemlere göre ne kadar büyük, ama hala ne kadar küçük görünüyor değil mi? Hamileliğin ilk üç aylık dönemi bittikten sonra, bir düşük yapma olasılığınız da azalmaktadır. Bu süreçte, annelerin çoğunda; sabah bulantıları ve yorgunluk gibi erken gebelik belirtileri de ortadan kalkmaktadır. Artık, daha enerjik hissetmeye başlayacaksanız. Hamileliğin 3.-6. ayları, gebelik fitness rutinine başlamak için de iyi bir zamandır.
14. ve 15. Haftalar
Bebeğinizin beyni gelişmeye başladı ve artık yüz kaslarını kullanabiliyor. Ayrıca, böbrekleri de çalışmaya başladı. Ultrason görüntülerine bakarsanız, parmağını emdiğini bile görebilirsin. 15. haftaya gelindiğinde, bebeğinizin gözleri hala kapalı olsa da, artık ışığı hissedebilir. Karnınıza doğru bir el feneri uzatırsanız, ışıktan uzaklaşacaktır. Bu haftalarda yapılacak ultrasonografik muayenede, bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz.
16. ve 17. Haftalar
Saçları henüz belirginleşmese de, kafa derisinin üzerinde oluşmaya başladı. Bu haftalarda, artık bacakları da daha fazla gelişmeye başlar. Ayrıca, başı daha dik ve kulakları son pozisyona yakındır. Artık, bebeğiniz eklemlerini hareket ettirebilir ve iskeleti güçlenmektedir. Göbek bağı da gittikçe güçlenmektedir.
18. ve 19. Haftalar
Bebeğiniz, artık kollarını ve bacaklarını esnetmeye başladı. Siz de bu hareketleri hissedebilirsiniz. Artık, sinirlerinin etrafında koruyucu bir tabakası oluştu. Bu haftalarda; bebeğinizin duyuları da gelişmeye başladı. Koku, görme, tat alma ve duyma duyuları gelişir ve sesinizi duyabiliyor olabilir. Bu haftalarda, onunla konuşabilir, ona şarkı söyleyebilir ya da kitap okuyabilirsiniz.
20. ve 21. Haftalar
Bebeğinizin sindirim sistemi gelişiyor. Anne karnındaki hareketleri de değişmeye başladı.
22. ve 23. Haftalar
Bebeğiniz, artık yenidoğan bebeğe benzemeye başladı. Dudakları ve kaşları gibi bölgeleri belirginleşmeye başladı; ancak, gözlerini renklendirecek pigment henüz mevcut değildir. Artık, kulakları daha iyi duyuyor. Doğumdan sonra, rahmin dışındayken duyacağı bazı sesleri, daha önceden duyduğunu fark edebilir.
24. ve 25. Haftalar
Bu haftalarda, bebeğinizin cildi hala ince ve yarı saydamdır. Ancak bu da yakın bir zamanda değişmeye başlayacak. Bebeğinizin kırışık cildi, bebek yağları ile dolmaya başlar ve bu, onun yenidoğan bebeklere daha benzer hale gelmesini sağlıyor.
26. Hafta
Bebeğiniz, artık akciğerlerini geliştirmeye yardımcı olan amniyotik sıvıyı solumaya başladı. Bu solunum hareketleri, doğumdaki ilk hava solumu için iyi bir uygulamadır.
27. Hafta
27. hafta, bebeğinizin anne karnındaki ilk 6 aylık döneminin son haftadır. Bebeğiniz artık düzenli bir programda uyanıp uyanıyor ve beyni oldukça aktif. Akciğerleri tam olarak oluşmamış olsa da, tıbbi yardım ile rahim dışında işlev görebilir durumdadır.