Ergenlikte Diyet Yapmak Zararlı Mı? Nasıl Beslenmeli?
Ergenlik, bir çocuğun yetişkinliğe geçiş adımıdır. Ergenlik döneminde; vücut, psikolojik durum ve davranışlar belirli değişimlerden geçer. Sağlıklı bir beslenme programı; ergenliğe giriş yaşınızı ve gelişiminizi de etkiler. Bu önemli büyüme döneminde çocuğunuzu sağlıklı tuttuğundan emin olmak için neler yediği konusunda dikkatli olmalısınız.
Ergenlik dönemi, gençler için hayat değiştiren bir zamandır ve bu konuda yapılan çalışmalar; beslenmenin ergenliğin önemli yönlerini önemli ölçüde etkilediğini göstermektedir. Ergenliğe giren bir gencin ebeveyniyseniz, bu dönemde besinlere odaklanmalısınız. Bedeni hem içeriden hem dışarıdan değiştiren ergenlik dönemi boyunca, sağlıklı ve güçlü kalmak için iyi beslenmeye odaklanmak önemlidir. İşte, ergenlik döneminde bir gencin beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler…
Demir Yönü Zengin Beslenme
Özellikle genç kızların adet döngüsü başladığında, vücut daha fazla demire ihtiyaç duyar. 14-18 yaş aralığındaki genç kızlar, günlük ortalama 15 mg demir almalıdır. Ergenlik döneminde çocuğunuz demiri; tahıllar, kuru fasulye, barbunya, mercimek ve yumurtadan alabilir.
Güçlü Kemikler İçin Kalsiyum
Ergenlik dönemi; güçlü ve sağlıklı kemikler oluşturmanın başlangıcıdır. Ancak kilosu az olan ve yeterli miktarda kalsiyum tüketmeyen gençlerde, ileride kemik erimesi riski daha yüksektir. Kalsiyum alımını artırmak için; süt ve süt ürünleri ve soya ürünleri tüketilmesi tavsiye edilir. Ayrıca; lahana ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler ve somon gibi balıklar da kalsiyum alımını arttırmaktadır.
Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Çinko
Güçlü bir bağışık sistemi; vücudun gelişimi için yeterince güçlü olmasını sağlar. Çinko, bu süreç için çok önemlidir. Kümes hayvanları, tahıllar, kabuklu deniz ürünleri, soya gıdaları, süt ürünleri, baklagiller ve kepekli tahıllar tüketmeleri önemlidir.
İşlenmiş Gıdalardan Uzak Tutun
Gençler, çoğu zaman öğün olarak paketlenmiş yemekler ve fast-food gıdalara yönelir. Ve ergenlik döneminde, gençlerin yaşadığı bu değişimler ile iştahları her zamankinden daha açık hale gelir. Ancak büyüyen vücut, gerçek ve besleyici gıdalara ihtiyaç duyar. İşlenmiş gıdalar ve abur cuburlardan gelen boş kalorileri sınırlandırmak için ona yardımcı olmanız gerekiyor.
Düzenli Bir Adet Döngüsü İçin Sağlıklı Bir Kilo
Genç kızlar, ne yazık ki dergilerde gördükleri modellere özeniyorlar. Ancak, yetersiz kilo, adet döngüsünün geç başlama riski anlamına gelmektedir. Adet olmaya başlasalar da, zayıf olmak; hormonal dengesizliklere ve düzensiz dönemlere neden olabilir.