Ergenlik Döneminde Depresyon
Çocukluktan yetişkinliğe geçmeye hazırlanan ergenlik çağındaki çocuğunuzun her zamanki iniş çıkışlarından daha ciddi bir şeyi nasıl anlarsınız? Uzmanlar, nelerin tehlikeli olduğunu açıklıyor…
En hafif şekliyle depresyon, ergenlik dönemindeki gençler arasında en yaygın psikolojik problemdir. Günümüzde, her zamankinden daha fazla depresyon teşhisi konuluyor ve bazı uzmanlar, depresyonu “21. yüzyılın gribi” olarak tanımlıyor. Genellikle mutsuz hissetme olarak tanımlanan depresyon, diğer belirtilerin farkında olunmadığında, yanlış teşhis edilebilir.
Çocuğunuzun Depresyonda Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
“Kendimden nefret ediyorum. Gerçekten kendimden nefret ediyorum. Görünüşümden nefret ediyorum. Nasıl hissettiğimden nefret ediyorum. Yaptığım her şeyden nefret ediyorum. Dünya bensiz daha iyi bir yer olurdu. Ailem bensiz daha iyi olurdu. Hayatta bile olmamalıydım.”
Depresyonu anlamak için; önceleri eğlenceli gelen aktivitelerdeki hevesin kaybedilmesi gibi duygusal semptomlara bakmak önemlidir. Ancak, aynı zamanda karamsarlık ve ümitsizlik gibi bilişsel belirtileri de vardır. Bununla birlikte, kişinin kendisini ilgisiz hissetmesi gibi motivasyon belirtileri, yeme ve uyku bozuklukları gibi fiziksel belirtileri de vardır. Son 20 yılda yapılan çalışmalara göre, ergenlik döneminde depresyona sahip olan gençlerde şu belirtileri görebilirsiniz:
- Son derece depresif hissetme,
- Çoğu aktivitede ilgi ve zevk kaybı,
- Dikkat çekici şekilde kilo alma ya da kilo kaybı,
- Yorgunluk,
- Değersizlik hissi ya da her şey için suçluluk hissetme,
- Aşırı kararsız olma,
- Konsantre olmakta zorlanma ya da herhangi bir şey hakkında düşünmek istememe,
- Öldüğünde hayatın daha iyi olacağını düşünme
Çoğu psikolog; bu 9 belirtiden en az beşini iki hafta boyunca, aynı anda tutarlı bir şekilde gösterilmesi halinde, çocuğunuza depresyon teşhisi koyacaktır.
Ergenlikte Depresyonun Nedenleri Nelerdir?
Stresli yaşam olayları, kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte; sevilen birinin kaybı, reddedilme, başarısız olma ya da aşağılanma gibi konuları içerebilir. Birçok kişi, bu tür durumlarda depresif sonuçlarla karşılaşmamakla birlikte, bazı insanlarda depresyon belirtileri görülebilir. Bu da, daha sonra negatif düşüncelere ve depresyona neden olabilir. Ergenlik dönemindeki gençlerin, yetişkinlere benzer oranlarda depresyon yaşadığı görülmektedir. Bu konuda, özellikle genç kızlar daha savunmasızdır ve depresyonun, kadınları daha fazla etkilediği görülmektedir.