Sağlık & Beslenme

Emzirirken Karbonhidrat Kesilir Mi?

Ketojenik diyeti, daha uzun bir süre modası geçecek gibi görünmeyen bir diyet trendi. Çocuğunu dünyaya getiren anneler söz konusu olduğunda, hamilelik döneminde alınan kiloları vermek için büyük bir çaba görülüyor. Peki, emzirme dönemindeyken, karbonhidratı sınırlandıran ketajonik diyeti yapmak güvenli midir?

Emzirme Döneminde Ketojenik Diyet

Alınan yağ oranı yüksek ve karbonhidrat oranı çok düşük bir beslenme şekli olan ketojenik diyet, son yıllarda oldukça popüler hale gelmiştir. Ancak bu diyet, vücudun ana enerji kaynağı olan karbonhidratı sınırlandırır ve enerji olarak yağ kullanmaya zorlar. Bu diyette; et, sebze, tereyağı, fındık ve Hindistan cevizi yağı gibi yüksek yağlı ürünler tüketilir ancak tahıl, meyve, patates ve şekerden uzak durulması gerekir. Bu, diyeti yapan kişiye hızlıca kilo verdirir, ancak emzirme döneminde akıllıca bir hareket olmayabilir. Uzmanlar, emziren bir anne için bu tür bir diyet programını pek fazla onaylamıyor.

Tam tahıl ve patates gibi nişastalı besinlerin yetersiz tüketimi, bağırsak sağlığı için pek iyi değildir. Yüksek oranda yağ,  özellikle doymuş yağ, uzun vadede de kalp sağlığı için de iyi olmayabilir. Ayrıca emziren bir anne, süt üretimini azaltabilecek kalorilere de yer verir. Emzirme döneminde karbonhidrat sınırlandırması ile ilgili bir başka endişe de su kaybı. Ketojenik diyet, su kaybına neden olabilir. Bu diyette ayrıca, zengin bir sıvı kaynağı olan meyvelere de izin verilmemektedir.

Emzirme Döneminde Beslenme

Emzirme döneminde beslenme çok önemlidir. Ketojenik diyetin şu sıralar çok popüler olması nedeniyle, emziren anneler de kilo vermek için soluğu bu diyette alabiliyor. Peki, emziren bir anne için ketojenik diyet ne kadar sağlıklıdır?

İlk olarak, karbonhidratları sınırlandıran bu diyetin temellerine değinelim. Bu diyet, yakıt olarak yağı kullanır. Eğer yağ olarak yakıt kullanıyorsanız, o zaman beyninizi beslemek için yağ depolarınız kullanılacaktır. Beslenme programınızda yer alacak temel yiyecekler; tereyağ, peynir, kıyma, pastırma, yumurta, avokado, fındık gibi yüksek yağ içerikli yiyeceklerdir. Karbonhidrat alımı; brokoli, ıspanak, karnabahar, marul ve taze fasulye gibi sebzelerden gerçekleşmektedir.

Bu diyette, az şekerli meyveler hariç, fazla meyve tüketilmez. Bu tarz bir diyet uygulamadan önce, özellikle de bebeğinizi beslediğiniz emzirme dönemindeyseniz, mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Bir yanıt yazın