Düşük Belirtileri: Düşük Nasıl Hissedilir?
Kadınların çoğu için, pozitif bir gebelik testi sonucu, bir kutlama nedenidir; ancak, düşük belirtileri yaşayanlar için, aynı zamanda endişe verici de olabilir. Verilere göre, her dört ile beş gebelikten biri, düşük ile sonuçlanmaktadır. Bebeğini kaybetmek, asla kolay bir şey değildir. Ancak gerçekleri doğru anlamak ve düşük yapma belirtilerini bilmek, tekrar deneme ile ilgili olarak sakinleşmenize yardımcı olabilir. İşte, düşük ile ilgili bilmeniz gerekenler!
Erken Dönemde Düşük
Erken dönemde düşük; hamileliğin ilk üç aylık döneminde, aniden ortaya çıkar. Hamileliklerin yaklaşık %10-15’i, bu süre içerisinde düşükle sonuçlanmaktadır. Birçok düşük; çoğu kez hücrelerin ayrıldığı ve hızla büyüdüğü ilk birkaç haftada, kromozomal anormalliklerin ortaya çıkmasıyla oluşur.
Erken Dönemde Düşük Belirtileri
Çoğu kadın, ilk 3 aylık dönemde düşük yapıyor, ki bu da, genellikle fazla endişe yaratmıyor. Endişe nedeni olabilecek düşük yapma belirtileri:
- Durmayan ya da ağırlaşan kanama (hamilelik sırasında bazı kanamalar çok yaygındır ve her zaman düşük yaptığınız anlamına gelmez),
- Kahverengi veya pembe olağandışı akıntı,
- Karında kramp veya bel ağrısı,
- Baş dönmesi veya baygınlık hissi,
- Meme ağrısı ya da yorgunluk gibi hamilelik belirtilerinde azalma
İlerleyen Dönemde Düşük
Düşük yaptığını öğrenmek her zaman zor bir haber olsa da, hamileliğin 13 ile 20. haftasından sonra ortaya çıkanlar, özellikle zor olabilir. Bunun nedeni, düşüklerin çoğunun görüldüğü ilk 3 aylık dönemi atlatmış olmanızdır. Ayrıca, hamilelik ilerledikçe, düşük oranları da önemli ölçüde azalır. Bu noktaya geldiğinde birçok kadın, iyi haberlerini başkalarıyla paylaşmaya başlar. Bu da, bebeğini acı verici bir şekilde kaybetmesine neden olabilir.
İlerleyen Dönemde Düşük Belirtileri
Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde yapılan düşük belirtileri, erken dönemdeki ile büyük ölçüde aynıdır:
- Durmayan veya ağırlaşan kanama,
- Pembe renkli olağandışı akıntı,
- Kramp veya alt sırt ağrısı,
- Gebelik semptomlarında azalma
Kürtaj Ne Zaman Gereklidir?
Kürtaj, gebelik kaybından sonra, dokuyu çıkarmak için cerrahi bir prosedürdür. Eğer hamileliğin ilk 10 haftasında bir düşükle sonuçlanırsa, genellikle vücudunuzun konsept dokusunu kendi başına düşürmesini bekleyebilirsiniz. 10. haftadan sonra, yine de dokuyu kendi başınıza düşürebilirsiniz. Ancak, kanama ve kramplar 2 haftadan uzun sürerse; enfeksiyon ve kanamayı önlemek için kürtajı düşünmeniz gerekebilir.