Doğurganlığı Olumsuz Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Bir bebek sahibi olmak, birçok çiftin beklediği bir fırsattır. Yine de, geçtiğimiz yılın verilerine göre Türkiye’de 3 milyona yakın kişi, kısırlık ile ilgili sorun yaşıyor. Eşinizle birlikte çocuk sahibi olmaya çalışıyorsanız ya da ilerleyen dönemlerde yapmayı planlıyorsanız, siz ya da eşinizde olabilecek olası risk faktörlerini öğrenmek ve doktorunuza danışmak akıllıca olacaktır. Doğurganlığı olumsuz etkileyen faktörler ortadan kalktığında, hamile kalma şansınız da o kadar artar. Peki, doğurganlığı olumsuz etkileyen faktörler nelerdir? Yazımızın devamında, bir kadının doğurganlığını etkileyebilecek yaygın durumlardan bazılarını bulabilirsiniz…
Fazla Kilolu Olmak
İdeal vücut ağırlığınızın %10-15 oranında üzerinde olmak, vücuda aşırı östrojen yüklenmesine neden olabilir ve adet döngüsünü bozabilir.
Düşük Kilolu Olmak
Vücudun yağ seviyesinin normalin %10-15 altında olması, üreme sürecini tamamen durdurabilir.
Hormonal Dengesizlikler
Adet düzensizliği, adet dönemlerinin kısa ya da uzun sürmesi, yumurtlamayı etkileyebilir.
Otoimmun Bozukluklar
Şeker hastalığı, tiroit hastalığı, Sistemik lupus eritematoz hastalığı ve romatoid artrit gibi hastalıklar, kadınlarda doğurganlığı olumsuz etkileyen faktörler arasında yer alır.
Kullanılan İlaçlar
Bazı antidepresanlar, antibiyotikler, ağrı kesiciler ve kronik hastalıkları tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar, geçici olarak kısırlığa neden olabilir.
Sigara ve Alkol Kullanımı
Sigara içmek, kadınlarda kısırlık riskini arttırmaktadır. Ayrıca, haftada 5 bardak alkol kullanmak da doğurganlığı olumsuz etkilemektedir.
Çevresel Faktörler
Aşırı stresli olmak, aşırı sıcak yerlerde yaşamak, kimyasala, radyasyona ya da ağır elektromanyetiklere uzun süre maruz kalmak, bir kadının doğurganlığını olumsuz etkileyebilir.
Fallop Tüpü Hastalığı
Verilere göre, fallop tüpü hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan kısırlık problemlerinin yaklaşık %20’si tedavi edilebilirdir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, pelvik inflamatuar hastalıklar ya da belirli ameliyatlara bağlı olarak da görülebileceğinden, aşağıdaki durumları mutlaka doktorunuza haber vermelisiniz;
- Bel soğukluğu, frengi ve klamidya gibi durumlar,
- Ateşli ya da ateşsiz pelvik ağrılar,
- Normal olmayan vajinal akıntı ve kanama,
- Yumurtalık kistleri
Endometriozis Hastalığı
Rahmin içinde ya da dışında, yumurtalıklarda, fallop tüplerinde, mesanede ya da bağırsakta görülen bir hastalıktır. Araştırmalara göre, kadınlarda görülen kısırlığın %5-30’luk kısmını endometriozis hastalığı oluşturmaktadır.
Endometriyal kistler, yumurtalıkların içinde büyüyerek, bebek sahibi olmanızı etkiliyor olabilir. Bu nedenle, bebek sahibi olmayı planlıyorsanız, mutlaka jinekolojik muayene olmalı ve doğurganlığınızı etkileyebilecek sağlık durumlarını ortadan kaldırmalısınız.