Dış Kulak İltihabı: Nedenleri ve Tedavisi
Tıpta “Akut Otitits Eksterna” olarak da bilinen dış kulak iltihabı, suyun kulağa tıkanması ile oluşur. Su, genellikle kulağın içine ya da dışına akabilir; ancak su hapsolduğunda, bakteri ve mantar üremeye başlar. Bu da, iltihaplanmaya, tahrişe ve enfeksiyonlara neden olur. Dış kulak iltihabı, halk arasında “yüzücü kulağı” olarak da bilinir; çünkü, genellikle suda uzun süre kalmaktan kaynaklanır, banyo ya da duşta kulağa giren sudan değil. Ancak, dış kulak iltihabını, havuza hiç adım atmadan da geçirmek mümkündür. Kulak kanalındaki bir tahriş, bakterinin büyümesine ve iltihap oluşmasına neden olabilir.
Dış Kulak İltihabı Nedenleri
- Sıcak küvet ya da kirli su gibi bakteri üreten nemli bölgeler,
- Kulak temizleme pamuğu ile kulak kanalının aşırı temizlenmesi,
- Saç spreyi veya saç boyası gibi belirli kimyasallarla temas,
- Kulak kanalında bir kesi ya da çizik,
- Egzama gibi diğer cilt rahatsızlıkları
Bazı Çocuklarda Neden Daha Fazla Görünür?
Çocuğunuz çok fazla havuza ya da denize girmediği halde sık sık dış kulak iltihabı geçirme eğilimindeyse, bunun nedenini merak ediyor olabilirsiniz. Yüzücü kulağını, yüksek şeker içeren bir beslenme şekline bağlayan herhangi bir çalışma olmasa da, bu konuda bol miktarda kanıt bulunuyor. Dış kulak iltihabı;
- İnflamatuar bağırsak hastalığı,
- Şeker hastalığı,
- Obezite,
- Kanser,
- Alerjiler,
- Nekrotizan enterokolit,
- Astım gibi belirli koşullar ile ilişkilidir.
Dış Kulak İltihabı Nasıl Geçer?
1. Soğan Suyu
Soğan suyunun kulak enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanımı, 1800’lü yıllara kadar gitmektedir. Araştırmalar, soğanda yüksek oranda konsantre olan bir flavanoid’in anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunu ve iltihaplanmaya iyi geldiğini göstermektedir. Benzer bir çalışma, soğandaki kolera bakterilerinin, güçlü antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu göstermektedir.
2. Sarımsak
Sarımsak; antifungal, antibakteriyel, antiviral ve antikanserojenik özelliklere sahiptir. Bunlar, soğuk algınlığı ve dış kulak iltihabı dahil olmak üzere, çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde faydalıdır.
3. Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı lezzetlidir, ama aynı zamanda insan vücudu için antimikrobiyal, antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.
4. Elma Sirkesi
Elma sirkesinin kullanım alanı oldukça yaygındır. Bu malzemenin, dış kulak iltihabına da yardımcı olduğu bilinmektedir. Sirkenin asidik özelliği, kulaktaki bakterilerin yayılmasını sağlamaktadır.
5. Oksijenli Su
Oksijenli suyun bakterileri etkili bir şekilde öldürüp öldürmediğine dair sorular olsa da, mantarı ortadan kaldırdığı ve bakterilerin yayılımını sınırlandırdığı bilinmektedir.