AnnelikBabalık

Depresyonda Olan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Küçük çocukların yardıma ihtiyacı olduğunda, anne ve babalarının onlara yardımcı olması ve toparlaması oldukça kolaydır. Ancak çocuklar büyüdükçe ve sorunları daha karmaşık hale geldikçe, anne ve babaların daha fazla destekleyici bir role geçiş yapmaları gerekebilir ve bu zor olabilir. Bu, özellikle depresyon ile mücadele eden çocuklar için geçerlidir. Çocuğunuzun, daha iyi hissetmek için yardıma ihtiyacı olabilir; tabi önce bu yardımı istemeleri gerekiyor.

Gençlerde intihar oranları, son yıllarda inanılmaz bir artış gösterdi. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre, her yıl gençlerin %8’i intihar girişiminde bulunmaktadır. Ayrıca intihar, 10 ile 24 yaş aralığındaki çocukların ve gençlerin, ikinci en önemli ölüm nedenidir. Bu gerçek, anne ve babaların, depresyon ve endişe-kaygı gibi durumlarla doğru bir şekilde mücadele etmeleri gerektiğinin bir göstergesidir.

Çocuklarda Depresyon Belirtileri

  • Günün büyük bir bölümünde üzgün ve huzursuzluk,
  • Önceden zevk aldığı şeylere olan ilgiyi kaybetme,
  • Yemeğini ya da uyku alışkanlıklarını değiştirme,
  • Bir şey yapmak istememe, enerji ve motivasyon eksikliği,
  • Geleceği konusunda ümitsiz ve umutsuz hissetme,
  • Suçu olmayan şeyler hakkında suçlu hissetme,
  • Okuldaki performansında düşüş ya da konsantrasyon problemleri

Eğer çocuğunuz, bu belirtilerden birkaçını ve daha fazlasını gösteriyorsa, profesyonel yardım gerektiren bir depresyona sahip olabilir. Ayrıca, onu iyileştirmek için, anne ve baba olarak sizin de yapabileceğiniz bazı şeyler var ve bu, her durumda onun yanında olmakla başlar!

Empati Yapın

Depresyonda olan çocuğunuz için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri, ilişkinizi güçlendirmeye çalışmaktır. Kendinizi koyarak empati yapmaya ve ona karşı anlayışlı olmaya çalışın. Depresyon, en küçük şeyleri dahi zorlaştırır, her durumda yanında olduğunuzu bilmesi, kendisini güvende hissetmesini sağlayacaktır.

Sonuca Değil Nedene Odaklanın

Çocuğunuz depresyonda ise, onun sağlıksız davranışlarına değil, bu davranışlarına neden olan duygularına odaklanın. Örneğin ona şöyle diyebilirsiniz; “Son zamanlarda gerçekten çok gergin görünüyorsun, bu doğru mu?”. Sorunu çözmeye çalışmadan önce, onu rahatsız eden şeyi anlamaya çalışmak istediğinizi açıkça belirtin.

Eleştirel Yaklaşımdan Kaçının

Ona karşı hem şefkatli hem de meraklı olun. Ruh haliyle ilgili sorular sorun. Bir olay karşısında, onun bakış açısına katılmasanız bile onu yargılamayın. Onunla ilgili problemleri konuşmak onu olumsuzluğa itebilir, kimse düzeltilmeyi sevmez. Yargılamadan dinlemek ve her durumda yanında olduğunuzu göstermek, sizi güvenebileceği ve yardım isteyebileceği bir kişi olarak görmesini daha olası hale getirecektir.

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Bir yanıt yazın