Çocuklarda TV ve İnternet Bağımlılığı
Televizyondan cep telefonlarına, tabletlerden ve sosyal medyaya; dijital araç kullanımı son yıllarda çoğu insanın hayatının önemli bir parçası haline geldi. Bunu kabul etmeyi sevmesem de, kendimi de dahil etmek üzere birçok kişi için; cep telefonları ve diğer teknolojik cihazlar, günlük hayatımızın birer uzantısı haline geldi ve bu cihazları biraz bağımlılık haline getirdik. Artık, küçük çocuklar ve hatta yürümeye yeni başlayan bebekler bile, anne ve babalarının dijital cihazlarıyla oynayarak harekete geçiyor ve bazı durumlarda, bir doğum günü hediyesi ya da tatil hediyesi olarak kendilerine ait cihazları oluyor.
Teknolojiye bağımlı hale gelen çocuk sayısı her yıl artış gösteriyor.
Dolayısıyla bu konu, sosyoloji ve iletişim bilimlerinin önemli bir araştırma alanı haline geldi. Her yıl, çocuklar ve dijital medya kullanımı ile ilgili sayısız çalışma ve anket yapılıyor. Geçtiğimiz yıl yapılan bir çalışmada yer alan bir ankete göre; çocukların dijital medya araçlarına erişimi, yalnızca 1-2 yıl öncesine göre bile önemli ölçüde yükseldi. Yapılan bu anket, akıllı mobil cihaza sahip çocukların sayısının, sadece birkaç yıl içinde 5 kat arttığını göstermektedir.
Yine bu anketin verilerine göre; 8 yaşına kadar olan çocukların, herhangi bir mobil cihaz ekranının başında ortalama 2 saat harcadığını göstermektedir. Tablet kullanımı ise son 5 yılda neredeyse 3 kat arttı. 2011 yılında, çocukların %38’i; oyun oynamak, video izlemek ya da mobil uygulamaları kullanmak için bu cihazları kullanıyordu. Geçtiğimiz yılın verilerine göre bu rakam, %80’lerin üzerine çıktı. Teknoloji kullanımı tabi ki kötü değildir; avantajları da olabilir. Ve elbette hepimiz ne kadar eğlenceli olabileceğini biliyoruz! Ancak medyanın çeşitli risklere ve sağlık sorunlarına neden olabileceği; hem gençlerin hem de çocukların medyadan olumsuz etkilenebileceği de unutulmamalıdır.
Örneğin; ekran başında, özellikle de TV başında geçirilen zaman, uyku düzenini olumsuz etkileyebilir ve çocuklarda obezitenin artmasına neden olabileceğiniz dair kanıtlar bulunmaktadır. Bu nedenle, çocuğunuzun; televizyon başta olmak üzere; cep telefonu, tablet gibi diğer mobil cihazların başında geçirdiği süreyi sınırlandırmaya ve bu cihazlarda neler yaptığını kontrol altında tutmaya özen göstermeniz, oldukça önemlidir.