Çocuk Gelişimi

Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri

Şeker hastalığı, uzun yıllar boyunca yetişkinlerde görülen bir hastalık olarak tanındı; o günlerde tip 2 diyabeti olan bir çocuğun olduğunu duymak oldukça nadirdi. Ancak özellikle son 10 yıllık süreçte, çocuklarda şeker hastalığı hızlı bir artış göstererek, bir risk faktörü oluşturmaya başladı. Biz bu yazıda; çağımızın yaşam koşulları ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak çocuklar ve gençlerde artış gösteren tip 2 diyabetin belirtilerinden bahsedeceğiz…

Tip 2 Diyabet Nedir?

Pankreasınız, insülin olarak bilinen; kanınızdan glikozu hücrelere hareket ettiren ve böylece yakıt için kullanıldığı bir hormon yaratır. Tip 2 diyabette, çocuğunuzun vücudundaki hücreler insüline cevap vermez ve kan şekerinde glikoz oluşur. Buna insülin direnci denir. Daha sonra, vücudundaki şeker seviyeleri işlenemeyecek kadar yükselir. Bu ileride; kalp hastalığı, körlük ve böbrek yetmezliği gibi diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.

Kimler Risk Altında?

  • Kız çocukları,
  • Fazla kilolu olanlar,
  • Ailede şeker hastalığı öyküsü

Çocuklarda şeker hastalığının, özellikle de Tip 2 diyabetin en önemli nedeni fazla kilolardır. Amerika’da, her 3 çocuktan 1’i fazla kiloludur. Bu durum, Türkiye’de de böyle olmaya başladı. Bir çocuk çok fazla kilo aldığında, şeker hastası olma olasılığı iki kat daha fazladır.

 

Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri

  • Açıklanamayan kilo kaybı,
  • Yemek yedikten sonra bile açlık ve susuzluk hissi,
  • Ağız kuruluğu,
  • Sık idrara çıkma,
  • Yorgunluk,
  • Görmede bulanıklık,
  • Ayaklarda uyuşma ve karıncalanma

Çocuklarda şeker hastalığı belirtileri, genellikle kısa bir süre içinde hızlı bir şekilde gelişir.

Artan Susama ve Sık İdrara Çıkma: Çocuğunuzun kan dolaşımında fazla şeker birikmesi sıvıları dokulardan alır. Sonuç olarak çocuğunuz susayarak normalden daha fazla su içebilir ve sık idrara çıkmaya başlayabilir. Çocuğunuz, tuvalet eğitimi olmasına ya da yaşı daha büyük olmasına rağmen, aniden yatağını ıslatmaya başlayabilir.

Aşırı Açlık: Çocuğunuzun, şekeri hücrelere taşımak için yeterli insülini olmadığında, kasları ve organları enerjisiz olur. Bu da, açlığı tetikler.

Kilo Kaybı: Çocuğunuz, açlığını gidermek için normalden daha fazla yemek yemesine rağmen, bazen hızlı bir şekilde kilo verebilir. Kilo kaybı, çocuklarda özellikle tip 1 diyabetin ilk belirtisidir.

Yorgunluk: Çocuğunuzun hücrelerindeki şeker eksikliği onu yorgun ve uyuşuk hale getirebilir.

Sinir ve Davranış Değişiklikleri: Duygudurum problemlerine ek olarak, çocuğunuz aniden okul performansında düşüş yaşayabilir.

Meyve Kokulu Nefes: Şeker yerine yağ yaktığında, nefesi meyveli bir koku üretir.

Görmede Bulanıklık: Çocuğunuzun şekeri çok yüksekse, net bir şekilde odaklanması zor olabilir.

Mantar: Özellikle tip 1 diyabeti olan kız çocuklarda, genital mantar enfeksiyonları görülebilir. Bebeklerde, mantara bağlı olarak bebek bezi döküntüleri görülebilir.

 

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Bir yanıt yazın