Çocuklarda Okul Kaygısı
Çocukların okula gitme konusunda neden bu kadar gergin olduğunu ve çocuğunuza yardımcı olmak için neler yapabileceğinizi öğrenin!
“Okula gitmek istemiyorum!”. Çocuklarda oldukça sık duyduğumuz bir şikayet. Ancak bu konuda yapılan araştırmalar, bu cümlenin altında daha derin bir sorun olabileceğini işaret etmektedir: okul kaygısı. Aslına bakarsanız, kaygı bozukluklarının çocuklarda en sık görülen psikiyatrik durumlardan biridir ve bunlardan% 10’unun tıbbi yardım gerektirdiği belirtilmektedir. Toplum olarak, çocuklarımızdan daha küçük yaşlarda daha fazla şey bekliyoruz, onlar ise bunların üstesinden gelemiyor. Peki, çocuğunuzun bu kaçışlarının rahatsız edici bir durumdan kaçınmak için bir yardım mı istediğini yoksa bunun gerçek bir problem mi olduğunu nasıl anlarsınız?
Çocuklarda Okul Kaygısı Neden Bu Kadar Yaygın?
Geçmiş kuşaklarda, çocuklarda birinci sınıfa gelene kadar, bütün gün anne ve babalarından ayrılmaları beklenmiyordu. Şimdi birçok küçük çocuk, bu adımı daha küçük yaşlarda atıyor, ancak bazıları hala buna hazır olmuyor. Ayrıca, çocuklar büyüdükçe, beklentiler de büyüyor. Bugün birçok ilkokul öğrencisine, günde iki saatlik ödevler verilir ve çocuklar bununla mücadele etmekte güçlük çeker. Durum böyle olunca, çocuklar da çok geçmeden hasta oldukları bahanesi ile okula gitmek istemediklerini söylüyorlar.
Okul Kaygısı Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Çocuklarda okul kaygısı, genellikle stres ve endişe gibi belirtiler göstermektedir. Küçük çocuklar, özellikle de okul öncesi çağdaki çocuklar, sıklıkla okul korkusundan bahsediyor. Bu nedenle, anne ve babalarından tekrar tekrar güvence isteyebiliyorlar: “”Benimle okulda kalabilir misin?”, “Gitmek zorunda mıyım?” gibi cümleler kuruluyor. Bazı çocuklarda, okul fobisi de gelişebiliyor. Bunun altında, onları okuldan korkutan bir durumdan kaçınmaya çalışmaları olabilir.
Okul Kaygısı Nasıl Önlenir?
Çocuğunuz yuvaya gidiyorsa, okula başlamadan birkaç gün ya da bir hafta önce okula gidip bir turun atın. Aylar önce yapılan bir ziyareti muhtemelen hatırlamayacaktır, ayrıca çok önceden konuşmaya başlarsanız, çocuğunuzu endişelendirme riski ile de karşı karşıya kalırsınız. Eğer çocuğunuz yuvaya gidiyorsa, yaz aylarında okula gidebilirsiniz. Bu yeni sosyal durumla ilgili bir sorun yaşarsa, okula başlamadan önce bazı yeni sınıf arkadaşları ile birlikte oyun grupları düzenleyebilirsiniz.