Çocuklarda Konuşma Gecikmesi: Ne Zaman Anormal?
Ortalama iki yaş civarında olan çocukların dil gelişimi ile ilgili olarak “normal”in sınırları, oldukça geniştir. Bir çocuğu diğeri ile karşılaştırmak gerekli ya da faydalı değildir; çünkü çocuklar belirli gelişimleri farklı zamanlarda gösterirler ve birçok faktör çocuğunuzun ne kadar iyi konuştuğunu etkileyebilir. Örneğin, iki dilli bir evde yaşayan çocukların, her iki dilde de akıcı konuşmaları biraz daha uzun zaman alabilir. Ancak, bu çocuklar, uzun vadede yaşıtlarından daha iyi sözel becerilere sahip olurlar. Ya da, kardeş sayısı fazla olan bir ailede, küçük çocuklar bazen daha geç konuşabilirler. Bu konuda yapılan araştırmalar, kız çocukların erkek çocuklara göre daha erken konuşmaya başladıklarını da göstermektedir. Bununla birlikte, bazen geç konuşma ya da konuşmanın net olmaması, gelişimsel bir gecikmenin habercisi de olabilir.
Çocuklarda Dil Gelişiminin Kilometre Taşları
Çocuğunuzun ilk doğum günü civarında, konuşma şekilleri değişmeye başlar. Artık, etrafında uyduğu sesleri taklit etmeye çalıştığı için, sesler dizisi gerçek ataşehir escort kelimelerin şeklini almaya başlar. Sonraki aylarda, kelimeler cümlelere geçmeye başlar ve çocuğunuz, genellikle 2. yaş gününden sonra kelime dağarcığında hızlı bir genişleme olacak ve daha karmaşık cümleler kurmaya başlayacaktır.
1-1.5 Yaş Dil Gelişimi
Çocuğunuzun birinci yaş günü civarında, çeşitli konuşma sesleri çıkaracaktır. Muhtemelen baba, dede gibi en az 1-2 kelimesini anlayabileceksiniz. Bu kelimelerin dışında, çocuğunuzun konuşması genellikle 12 ay içinde bebek sesleri ile sınırlı olacaktır.
1.5-2 Yaş Dil Gelişimi
Bu gelişim döneminde, çocuğunuzun sözel becerilerinin normal aralığı oldukça geniştir. Gelişimsel değişikliklere ek olarak, çocuğunuzun karakteri ve yapısı, kaç kelime ile ve ne sıklıkla konuştuğu konusunda rol oynayabilir.Bu dönemde, kelime hazinesine giderek artan kelimeler ekleyecektir.
2-3 Yaş Dil Gelişimi
2 ile 3 yaş arasında, genellikle ebeveynler çocukların konuşma ve sözel becerilerinde bir patlama görürler. Çocukların bu dönemde, kelime dağarcıkları 200 ve daha fazla kelimeye ulaşır. Bu noktada önemli olan, kelime sayısında tutarlı bir artış görmektir. 2-3 yaş aralığında çocuğunuz, daha fazla kelime kullanıp, düzenli olarak duyduğu yeni kelimeleri kullanmaya başlar. Üç ya da daha fazla kelime kullanarak cümleler halinde birleştirebilir.