Çocuklarda Kaygı İle Nasıl Mücadele Edilir?
Kaygı ve endişe, bugün artık çocuklarda da sıkça karşılaşılan, yaygın bir sorundur. . Yetişkinlerde olduğu gibi, çocuklar da yaşlarına, bireysel kişiliklerine ve baş etme becerilerine bağlı olarak strese farklı tepkiler verirler.
Çocuklarda kaygı ve endişe söz konusu olduğunda; henüz anaokulunda olan bir çocuk duygularını tam olarak açıklayamayabilir, ancak daha büyük bir çocuk, onu neyin rahatsız ettiğini söyleyebilir. Çoğu durumda, çocuklarda endişe, yaşla birlikte değişir ve ortadan kaybolur. Örneğin, yuvaya başlarken ayrılık kaygısı yaşayan bir çocuk, daha sonraki yıllarda okula aşık bir sosyal kelebek olabilir.
Çocuklarda Kaygı Belirtileri Nelerdir?
Çocuğunuzun davranışlarındaki ani değişimler, onun endişeli duygular yaşadığını gösteren işaretlerdir. Çocuklarda kaygı belirtilerinden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
- Karın ve baş ağrısı şikayetleri,
- Uyku problemleri ya da uykuya dalmada zorluklar,
- Ruh halinde ve davranışsal değişiklikler,
- Tırnak yeme gibi sinirsel bir alışkanlık geliştirilmesi,
- Okula gitmeyi reddetme
Çocuklarda Kaygı Nedenleri
Çocuklarda kaygı ve stresin nedeni; okulda yaşanan bir sorun, ailede yaşanan değişimler ya da bir arkadaşı ile yaşadığı bir çatışma gibi dışsal bir faktör olabilir. Yaşadığı endişeli duygular, içsel duygu ve baskılardan da kaynaklanıyor olabilir. Çocuklarda kaygının nedenleri şunlardır:
- Ailede Yaşanan Büyük Değişimler: Çocuklarda kaygıya neden olabilecek büyük yaşam değişiklikleri arasında boşanma, ani bir ölüm, taşınma ve hatta yeni bir kardeşin doğması olabilir. Bu değişimler, çocuğunuzun güvenlik duygusunu sarsabilir ve ona kafasını karıştırabilir ve endişelendirir. Örneğin, yeni bir kardeşinin olması, kendisini tehdit altında hissettirebilir ve kardeşini kıskanmaya başlayabilir. Bununla birlikte, ailede, özellikle de dede gibi birinin ölümü, kaygı ve stresin yanı sıra kafa karışıklığı ve üzüntü yaratabilir.
- Aşırı Dolu Programlar: Çocuğunuz sürekli bir aktiviteden diğerine koşuyorsa, stresli hissedebilir ve bu da, kaygı geliştirmesine neden olabilir.
- Üzerinde Baskı Hissetmesi: Pek çok çocuk, okulda başarılı olma konusunda endişeli hissedebilir. Diğer çocuklarla birlikte uyumak istemeyebilirler. Üzerinde baskı hissetmek, hata yapmaktan veya bir şeyde iyi olmamasından korkan çocuklarda özellikle yaygındır.
- Okulda Yaşanan Bir Duruma Bağlı Stres: Çocuklar okula gittiklerinde, en ufak şeyler bile sorun haline gelebilir. Bir çocuk, başka bir çocuğun ya da öğretmeninin baskısına maruz kalmasa bile, popüler olma baskısı stres ve kaygıya neden olabilir.