Çocuklarda İkincil Boğulma
Sıcak bir yaz gününde, havuza ya da denize yapılan bir dalış; birçok aile için eğlenceli ve keyifli bir aktivitedir. Ancak, hepimizin bildiği gibi, bu tehlikeli de olabilir. Çocuklarda boğulmalar 30 saniyeden daha az bir sürede ve suyun bir buçuk santimetre altında meydana gelebilir. Bu da, çocukların denizde ya da havuzdayken sürekli izlenmesi gerektiği anlamına gelmektedir. Boğulma; 1-4 yaş aralığındaki çocuklarda kaza ölümlerinin en yaygın nedenlerinden biridir. Peki, çocuğunuz boğulma tehlikesi yaşadıysa ya da beklenmedik bir dalıştan sonra çok fazla su içerse ne olur?
İkincil Boğulma Nedir?
Nadir görülmesine ve uyarı belirtileri göz ardı edilse de, çocuklarda ikincil boğulma ölümcül olabilir. Hem çocuklar hem de yetişkinler; havuz ya da deniz gibi küçük bir su kütlesini soluyarak bile akciğerlerini tahriş edebilir ve bölgede şişmeye neden olabilir. İkincil boğulma meydana geldiğinde, küçük miktarda sıvı, akciğerlerin kan dolaşımına oksijen sağlama kabiliyetini engellemek için yeterlidir.
Hangi Belirtilere Dikkat Etmeli?
Çocuğunuz boğulma tehlikesi atlattıysa ya da çok fazla su yuttuysa, ikincil boğulma belirtileri konusunda dikkatli olun ve derhal hastaneye götürün. Belirtilerin görülmesi, 1-72 saat arasında sürebilir. Bakmanız gerekenler:
- Uyuşukluk,
- Aşırı yorgunluk,
- Nefes almada zorluk,
- Sinirlilik,
- Ruh halinde değişim,
- Göğüs ağrısı,
- Nefes darlığı,
- Kalıcı öksürük,
- Ateş yükselmesi
Ne Yapmalı?
Burada yapabileceğiniz en iyi şey, hemen hastaneye gitmektir. Doktor çocuğunuzu yakından takip edecek ve gerekli olursa tedavi uygulayacaktır. Belirtileri görmezden gelmek ya da tedaviyi ertelemek, ikincil boğulmayı ölümcül bir hale getirebilir. Eğer yakın bir zamanda çocuğunuz boğulma tehlikesi atlattıysa ve bu belirtilerden birini ya da birkaçını gösteriyorsa, onları doktora götürmekte gecikmeyin.
İkincil Boğulma Nasıl Önlenir?
Her şeyde olduğu gibi, ikincil boğulma için de önlemek anahtar noktadır. Birlikte havuza gittiyseniz, havuz kurallarına uygun şekilde davranın ve çocuğunuzu tek başına havuzda bırakmayın. Çocukları, suyun tehlikeleri hakkında olabildiğince erken eğitmek ve mümkün olduğunca erken yüzme dersleri vermek, güçlü yüzücülere dönüşmelerine ve su içindeyken rahat olmalarına yardımcı olacaktır.