Çocuklarda Göz Nezlesi: Ne İyi Gelir?
Göz nezlesi belirtileri; genellikle şişmiş, kızarmış ve sulanmış gözlerdir. Göz nezlesini nasıl önleyebileceğinizi ve nasıl tedavi edebileceğinizi öğrenin!
Göz Nezlesi Nedir?
Göz nezlesi; gözün beyaz kısmının ya da göz kapaklarının iç kısmının iltihaplanmasıdır. Bunun nedeni birçok farklı şey olsa da, en yaygın nedeni viral ve bakteriyel enfeksiyonlardır. Göz nezlesi her yaştan çocuğu etkileyebilmektedir ve göz yaşı ile temas ederek bir kişiden diğerine ya da bir göze kolaylıkla geçebilmektedir. Enfeksiyonlar; bakteriyel ya da alerjik olabilir. Göz nezlesine neden olan virüsler genellikle; adenovirüs, enterovirüs ve influenza virüsü, üst solunum yolu enfeksiyonlarına ve soğuk algınlığına neden olan virüslerle aynıdır.
Herpes simpleks virüsü ise nadir olarak görülse de, ciddi bir göz nezlesine neden olur. Çocuklarda göz nezlesinin diğer nedenleri arasında; polen, hayvan tüyü, toz akarları, kimyasallar ve duman bulunur. Bebeklerde ayrıca; gözyaşlarının normal şekilde akmasına izin vermeyen dar bir gözyaşı kanalının sonucu olarak olarak da göz nezlesi gelişebilir. Bakteriyel göz nezlesi; özellikle küçük çocuklarda, kış aylarında daha yaygın olarak görülür. Viral göz nezlesi ise özellikle sonbahar aylarında, soğuk algınlığı olan büyük çocuklarda daha yaygındır.
Çocuklarda Göz Nezlesi Belirtileri
Gözün kırmızılaşıp şişmesi, genellikle bir enfeksiyonun göstergesidir. Sabah uyanıldığında, kirpikler birbirine yapışarak bir kabuklanma görülebilir. Bakteriyel enfeksiyonlarda, çocuklarda göz nezlesine kulak enfeksiyonu da eşlik edebilir. Viral enfeksiyonlarda; baş ağrısı, ateş yükselmesi ve öksürük gibi başka durumlar da ortaya çıkabilmektedir. Enfeksiyon oluşumu genellikle bir gözle başlar; ancak kolayca yayılır. Bu nedenle, genellikle her iki göz de kaşıntı ve sulu akıntıdan etkilenmektedir. Her türlü göz nezlesi; göz içinde kum hissi olarak tanımlanan hafif ağrı veya rahatsızlığa neden olabilir.
Göz Nezlesine Ne İyi Gelir?
Göz nezlesi; genellikle herhangi bir komplikasyona neden olmadan geçer. Nadir durumlarda enfeksiyon; daha fazla ağrıya, ışığa karşı aşırı hassasiyete neden olabilir ve korneaya yayılabilir. Bakteriyel enfeksiyon durumunda doktorunuz; antibiyotik damla veya merhem reçete edecektir ve tedavi, genellikle 1 hafta sürer. İlacı, doktorunuzun önerdiği şekilde vermeniz önemlidir. Enfekte göz bandajla kapatılmamalıdır. Tıkalı gözyaşı kanalları için, sıcak bir kompres de yardımcı olabilir. Alerjik göz nezlesi için, özel göz damlaları ya da ağız yoluyla alınan ilaçlar da gerekli olabilir.