Çocuklarda Gıda Alerjisi: Ne Zaman Endişelenmeli?
Bir gıda alerjisi durumunda vücut; belirli bir gıdanın kendisine iyi gelmediği söylemeye çalışır. Sonuç olarak; enfeksiyon ve hastalıklarla mücadele eden bağışıklık sistemi; alerjiye neden olan gıdadaki alerjen ile savaşmak için antikorlar oluşturur. Kişi; o gıdaya dokunarak, yiyerek ya da parçacıklarını soluyarak temas ettiğinde, vücut kendisini korumak için histamin adı verilen bir kimyasal salgılamaya başlar. Bunun sonucunda da; solunum sistemini, mide-bağırsak sistemini, cildi ve kardiyovasküler sistemi etkileyebilecek belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler; burun akıntısı, kaşıntılı bir cilt döküntüsü, dil, dudak veya boğazda karıncalanma, şişme ya da karın ağrısını içerebilir.
Çocuklarda Gıda Alerjisi
Bir çocuk, belirli bir yiyeceği yedikten sonra sıklıkla mide ağrısı, kızarıklık, kramp ya da mide bulantısı yaşıyorsa, alerji gelişmiş olabilir. Gıda alerjisi, hemen her çocukta görülebilir; ancak gıda alerjisi öyküsü olan ailelerin çocuklarında daha yaygındır. Çocukluk çağında görülen gıda alerjisinin erken teşhisi;çocuğunuzun yaşam kalitesini artıracak, okula gitmediği günlerin sayısını azaltacak ve tatil günlerinizi çocuğunuza bakmakla geçirmekten kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
Çocuklarda Gıda Alerjisi Belirtileri
- Egzama ya da atopik dermatit gibi deri döküntüleri,
- Zor nefes alma,
- Hapşırma,
- Öksürme,
- Burun akıntısı,
- Gözlerde kaşıntı
Yalnızca Amerika’da, 6 milyon çocuğun bir tür gıda alerjisi var. Yeni anne olan bir kadın emziriyorsa; bazı bebeklerde, annelerinin yediklerine karşı alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Bu durumda, bebeğe alerji testi yapılması gerekebilir. Bu durumda, bazı yiyeceklerin annenin beslenme programından çıkarılması, çocukta rahatlama sağlayabilir. Çocuklarda gıda alerjisine en sık neden olan besinlerden bazıları şöyle;
- Yer fıstığı,
- Süt,
- Ceviz, kaju fıstığı,
- Yumurta,
- Balık,
- Yengeiş, karides gibi kabuklu deniz ürünleri,
- Soya,
- Buğday
Çocuklarda gıda alerjisinde en şiddetli reaksiyonlar; yer fıstığı, ceviz gibi kuruyemişler, balık ve kabuklu deniz ürünlerinden sonra görülür. Çocuklar; süt, yumurta, soya ve buğday tüketiminden sonra da alerjik reaksiyonlara maruz kalabilirler. Gıda alerjisi olan bir çocuğun anne ve babasının, anafilaksi riskinden haberdar olmalıdır. Anafilaksi; nefes almayı engelleyen, kan basıncında ani bir düşüşe neden olan ve vücudu şoka sokabilen, yaşamı tehdit edebilen bir durumdur. Bu nedenle; gıda alerjisi olan çocukların çoğunda, belirtiler ortaya çıkar çıkma adrenalin reçete edilir.