Çocuk Gelişimi

Çocuklarda Geçmeyen Öksürük Nedenleri

Tahmini Okuma Süresi: 2 dakika

Soğuk algınlığı olabilir mi? Peki, astım? Belki de başka bir şeydir. Çocuklarda geçmeyen öksürük hakkında uzmanların görüşlerini aldık…

Çocuklarda Öksürük Nedenleri

Öksürük, genellikle çocuğunuzun vücudunun mukustan yabancı bir cisme kadar tahriş edici bir maddeden kurtulmaya çalıştığının işaretidir. Çocuklarda öksürüğün ortak nedenleri şunlardır;

  • Enfeksiyon: Soğuk algınlığı ve grip, çocuklarda sürekli olarak öksürüğe neden olabilir. Soğuk algınlığı, hafif ve orta derecedeyken öksürüğe neden olur. Grip; bazen şiddetli ve kuru bir öksürüğe neden olabilir. Bu enfeksiyonlar, antibiyotiklerle tedavi edilmez, ancak diğer ilaçlarla tedavi edilebilirdir.
  • Asit Reflüsü: Çocuklarda reflü belirtileri arasında; öksürük, kusma, ağızda kötü bir tat ve göğüste yanma hissi sayılabilir. Reflü tedavisi; çocuğun yaşına, sağlık durumuna ve diğer durumlara göre değişiklik gösterir. Bu noktada, öksürüğe neden olabilecek reflüyü tedavi etmek için, tetikleyici yiyecekleri çocuğunuzun beslenmesinden çıkarmanız gerekebilir. Bunlar genellikle; çikolata, kızarmış, baharatlı, yağlı yiyecekler, kafein ve gazlı içeceklerdir. Çocuğunuz, yatmadan en az 2 saat önce yemek yemeyi bitirmeli.
  • Astım: Astımı teşhis etmek zor olabilir, çünkü belirtiler, çocuktan çocuğa değişiklik gösterir. Ancak, geceleri kötüleşen hırıltılı öksürük, en belirgin astım belirtilerinden biridir. Astıma bağlı öksürüğü ortadan kaldırmak için; kirlilik, duman ve parfüm gibi tetikleyicileri önlemek gerekir. Çocuğunuzda astım belirtileri varsa, doktorunuza başvurun.
  • Alerji/Sinüzit: Devam eden öksürük; boğazda kaşıntı, burun akıntısı, gözlerde sulanma, boğaz ağrısı ya da ciltte döküntüye neden olabilir. Hangi alerjenlerin neden olduğunu öğrenmek için, çocuğunuzun doktoru ile alerji testleri hakkında konuşabilirsiniz. Alerjenler; bazı yiyecekler, polen, evcil hayvan tüyleri ve tozları içerebilir.
  • Boğmaca: Boğmaca, arka arkaya gelen öksürükler ile karakterizedir. Diğer belirtileri; burun akıntısı, hapşırma ve düşük ateştir. Boğmaca öksürüğü bulaşıcıdır ancak aşı yapılarak önlenmesi kolaydır. Boğmacaya bağlı öksürük, antibiyotik ile tedavi edilmektedir.
  • Diğer Nedenler: Bir çocuk; yabancı bir gıda ya da küçük bir oyuncak gibi yabancı bir cismi teneffüs ettikten sonra ya da  sigara veya şömine dumanından kaynaklanan kirlilik gibi tahriş edici maddelere maruz kaldıktan öksürmeye başlayabilir. Çocuğunuzun öksürüğü artık endişe verici bir noktadaysa, bu konuda mutlaka çocuğunuzun doktorundan yardım almalısınız.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Bir yanıt yazın