Çocuklarda Disiplin Nasıl Sağlanır?
Birçok anne baba için, çocuklarda disiplini sağlamak; ebeveynler ve çocuklar arasında hiç bitmeyen bir irade testi gibi, ebeveynliğin en zor ve en sinir bozucu görevlerinden biridir. Peki, bir çocuğu disipline etmek tam olarak ne anlama geliyor?
Bazı anne ve babalar, disiplini dayak ya da ceza ile özdeşleştiriyor, ancak disiplin böyle bir şey değildir. Disiplin; çocuğunuzun vurma ve ısırma gibi saldırganlık, sokakta koşma gibi tehlikeli ve uygunsuz davranışlarda bulunmasını engellemek için kurallar koymakla ilgilidir. Ayrıca disiplin, kuralları ihlal ettiğinde sonuçları takip etmekle ilgilidir. Yazımızın devamında; sınırları belirlemenize ve kötü davranışları engellemenize yardımcı olabilecek önerileri bulabilirsiniz…
Önceliklerinizi İyi Belirleyin
Eğer, çocuğunuza her zaman “hayır” yanıtını veriyorsanız, çocuğunuz gerçek bir “hayır”ı ve önceliklerinizi anlamayacaktır. Sizin için neyin önemli olduğunu tanımlayın, sınırları buna göre ayarlayın ve sonuçları takip edin.
Çocuğunuzun Tetikleyicilerini Tanıyın
Bazı yanlış davranışlar önlenebilirdir. Örneğin, bir bebek için tuvaletteyken tuvalet kağıdını çekmek çok eğlencelidir. Böyle bir durumda, ona “Yapma!” demek yerine, tuvalet kağıdını tuvaletini yaparken ulaşamayacağı bir yere koyabilirsiniz. Ya da çocuğunuz evin duvarlarını boyamayı mı seviyor? O halde boya kalemlerini bir yerlere saklayabilir ve sizin gözetiminiz olmadan kullanmalarını engellemeyi deneyebilirsiniz.
Tutarlı Olun
Çocuklar 2-3 yaşlarına geldiklerinde, davranışlarının çevresindeki insanları nasıl etkilediğini anlamak için çaba sarf ederler. Bu noktada, tutarlı olmanız önemlidir. Eğer, bir duruma karşı tepkiniz sürekli değişirse; örneğin bir gün evde top oynamasına izin verir, diğer gün izin vermezseniz, ona karışık sinyaller göndermiş olursunuz.Verdiğiniz tepkiler konusunda tutarlı olursanız, birkaç denemeden sonra çocuğunuz verdiğini mesajları almak konusunda daha başarılı olacaktır.
Duygusal Davranmayın
Bebeğiniz üst üste akşamları dişlerini fırçalamayı reddettiğinde ya da önüne koyduğunuz tabağı ellemek istemediğinde sakin kalmak zor olabilir. Ancak, bu gibi durumlarda ona öfkelenir ya da bağırırsanız, vermeye çalıştığınız mesaj kaybolacak ve bu gibi durumlar hızla artacaktır. Bir çocuk, anne ya da babasının olumsuz enerjisini hissettiğinde, ne dediğini duymamaya başlayacaktır.
Pozitif Kalın
Çocuğunuzun olumsuz davranışları karşısında ne kadar hayal kırıklığına uğramış olursanız olun, ona kötü davranmayın. Çocuklar, anne ve babalarının kendileri hakkında olumsuz konuşmalarını duyduklarında, bu davranışları tekrarlama eğiliminde olurlar. Yine de, zaman zaman bıkkın hissetmeniz normaldir. Bu seviyeye gelirseniz, destek ve tavsiye için eşinize ya da çocuğunuzun doktorundan yardım isteyebilirsiniz.