Çocuk Gelişimi

Çocuklarda 2 Yaş Sendromu

Tahmini Okuma Süresi: 2 dakika

Bebeğiniz artık 2 yaşında mı? O halde sizi de yeni bir dönem bekliyor! 

İki yaşında bir çocuğun iniş çıkışlarını takip etmek zor olabilir. Bir an ışıl ışıl ve arkadaş canlısıyken; biraz sonra küstah ve sevimsiz bir ruh haline bürünebilir. Bununla birlikte, aslında bu ruh hali değişimleri, yalnızca çocuğunuzun büyümesinin bir parçasıdır. Bunlar; çocuğunuzun duyguları ve vücudunu kontrol altına almak için mücadele ettiği sırada meydana gelen duygusal değişimlerin işaretidir.

2 yaşındaki çocuğunuz, etrafındaki dünyayı keşfetmek ve macera aramak istiyor. Bu da, zamanının büyük bir bölümünü; sizin ve kendi sınırlarını keşfetmek için harcayacağı anlamına geliyor. Ancak ne yazık ki, hala yapması gereken her şeyin güvenli bir şekilde başarılması için gereken becerilerin çoğundan yoksundur ve genellikle onu korumanıza ihtiyaç duyacaktır.

Sınırlarını Test Edecek

2 yaş sendromu dediğimiz dönemde çocuklar; bir sınırı aştıklarında ve geri çekildiklerinde, genellikle öfke nöbetleri ile tepki verir. Bu da, vurmak, ısırmak ya da tekmelemek gibi davranışlarının nedenidir. Çocuğunuz, henüz duygusal dürtüleri üzerinde çok fazla kontrole sahip değildir. Bu nedenle, öfke ve hayal kırıklığı yaşadığında aniden vurma ya da çığlık atma şeklinde patlamaya eğilimlidir. Hayatın zor gerçekleri ile mücadele etmesinin tek yolu budur.

Ayrıca, etrafta siz olmadığınızda, maceracı olmayı çok fazla denemeyecektir; çünkü diğer insanlara sınırlarını test etmek konusunda yeterince güvenmiyor. Ancak siz yanında olduğunuzda, tehlikeli ya da zor görünen şeyleri denemeye istekli olacak; çünkü başını belaya soktuğunda, sizin onu kurtaracağınızı biliyor.

Davranışları Değişecek

Hayatının ilk yılının sonunda geliştirdiği değişimler, muhtemelen bir süre daha devam edecektir. Örneğin, onu bir bakıcıya emanet etmek üzereyken, bu onun için bir öfke nedeni olabilir ve ayrılacak olmanızı öfke ile atabilir. Ya da, yalnızca sessiz kalmayı da tercih edebilir.

Davranışı ne olursa olsun, azarlayarak ya da cezalandırarak aşırı tepki göstermemeye çalışın. Onu bir başkasına emanet edecekseniz, burada yapabileceğiniz en iyi şey; sizden ayrılmadan önce ona geri döneceğinizin güvencesini vermek ve siz gittikten sonra sabırlı olmak konusunda onu övmektir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Bir yanıt yazın