Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?
Kitap okumak; çocuklar okula başladıklarında ve hayatlarının ilerleyen dönemlerinde çok işlerine yarayacak bir öğrenme aracıdır.
Çocukların iyi bir kitap okuyucu olması için gereken beceriler, çocuğunuz okula başlamadan önce gelişmeye başlar. Okul öncesi çağda; doğumdan itibaren anne-babalar ve bakıcılar, kitap okuma alışkanlığının nasıl inşa edildiğini önemli ölçüde etkiler.
Örneğin, çok küçük çocuklarla konuşurken, şarkı söylediğimizde bile, beyin gelişimi duydukları sözlere bir cevap olarak önemli şekillerde gerçekleşir. Konuşmadaki sesleri ve ritmleri duymak, kendi dilini kullanma yolculuğunun başlangıcıdır.
Çok sayıda kelimeyi okula başlamadan önceki yıllarda öğrenmek; okula başladıktan sonraki yıllarda, okuma-yazmadaki başarılarını da etkilemektedir. Yeterince konuşulmayan çocuklar, okulda kelime dağarcığını geliştirmede başarısız olabilirler. Burada, çocuğunuzun dil gelişimine katkı sağlamak için yapabileceğiniz iki şey var; onunla konuşmak ve kitap okumak…
Çocuklara Hikaye Okumak
Çocuklara hikaye okumak, çocukların kelime dağarcığını geliştirmenin iyi bir yoludur. Özellikle kitaplar, onlara kendi yaşamlarında deneyimlediklerinden farklı olan kelime ve fikirler sunabilir. Bir yetişkin ona kitap okuduğunda çocuklar; kitabı doğru bir şekilde tutmayı, sayfaları çevirmeyi ve denemeseler bile önemli okuma davranışlarını öğrenirler. Ve eğer, çocuğunuz bir hikayeyi onlarca kez seçiyorsa, bunda bir sorun yoktur. Bu, sözcükleri öğrenmelerine yardımcı olur.
Çocukları Kitap Okumaya Hazırlamak İçin Öneriler
- Günlük Yaşamda Farklı Metin Türlerine Bakın: Mağaza tabelaları, gıda ambalajları, yemek kitapları, cafelerin menüleri, kartpostallar ve posta kutunuza gelen zarflar, günlük hayatta sürekli gördüğümüz metinlere birkaç örnektir. Farklı yazıların ne amaçla kullanıldığı hakkında konuşmak; çocukların kelimelere aşina olmalarına yardımcı olur.
- Bir Ev Kütüphanesi Oluşturun: İkinci el kitapçılardan ya da mağazalardan alacağınız kitaplar ile bir ev kütüphanesi oluşturun. Her hafta kitaplığınıza yeni bir kitap ekleyin.
- Alfabeyi Gözden Geçirin: Her harfin çıkardığı sesleri öğretin. Bu karmaşık olabilir; çünkü harfler, kelimeye bağlı olarak farklı sesler çıkarabilir, bunu yaparken eğlenmenin keyfini çıkarın.
- Kitap Okurken, Onun Hayatıyla İlişki Kurun: Örneğin, doğum günü partisi hakkında bir hikaye okuyorsanız, “Doğum günü partini hatırlıyor musun? Hangi oyunları oynamıştık?” diye sorun.
- Birlikte Kitap Hazırlayın: Bunun için de onun fotoğraflarını kullanın. Her fotoğraftaki anı anlatmasını isteyin ve kendi yazılarını eklemeye teşvik edin.