Çocuğumuza Kendi Kendine Yemek Yemeyi Nasıl Öğretebiliriz?
Bebeğinizi önündeki tabaktan kendi yemeye hazırlıyorsanız, bu heyecan verici dönüm noktasında sizi nelerin beklediğini bu yazıda öğrenebilirsiniz. “Bebeğim kendi kendine yemek yemiyor” demeden önce, bu önerilere kulak verin!
Çocuğunuz büyüyor ve yavaş yavaş bağımsızlığını kazanmaya başlıyor. Yürümeye yeni başlayan bir çocuğun her kilometre taşı, yerde yuvarlanan bir bebekten, küçük bir bireye doğru attığı bir adımdır. Kendi yemeğini yiyebilmek, bir çocuk için kişisel ve sosyal gelişiminin önemli bir yönüdür. Kendi kendine yemek yemeyi öğrenmek, çocuğunuzun bağımsızlık kazanmasına ve özerklik duygusunu oluşturmasına yardımcı olur. Bir çocuk beslenmeyi öğrendiğinde, açlık ve tokluk için doğal işaretlere de yanıt verir. Bu da, çocuğunun yeterince yemek yiyip yemediğini anlamaya çalışırken endişelenen anne ve babalar için büyük bir adımdır.
İnce Motor Becerileri Gelişir
Çocuğunuz yemeğini kendi kendine yemeye başladığında, ince motor becerileri gelişir. Patates kızartmasını tabağında dolaştırması, ince motor becerilerini geliştirmesine katkı sağlayabilir. Bu tip beceriler, daha ileri yaşlara kadar ilerlemeye devam edecek ve ömür boyu süren günlük işlevlerinde ona yardımcı olacaktır. Bu dönemde geliştirdiği güçlü motor becerileri; okunabilir bir yazı yazmasına, bilgisayar klavyesi kullanmasına, sayfaları bir kitap haline getirmesine ve saçlarını ve dişlerini fırçalamasına yardımcı olur.
Kendi Kendine Yemek Yemeğe Ne Zaman Başlar?
Çocuğunuzu akşam yemeği masasına getirmeniz heyecan verici olabilir; ancak, çocuğunuz rahat ve güvenli bir şekilde oturabilene kadar kendi kendine yemek yemeğe hazır değildir. Çocuklar, ortalama 8-12 aylıkken parmaklarını kullanmaya başlar. 13-15 aylarda bir kaşık kullanmaya ve 18. aydan sonra da eşyaları daha tutarlı bir şekilde kullanmaya başlarlar.
Eğer küçük çocuğunuz sebzelerine ulaşmaya başlarsa ve gözlerinin yiyeceklere odaklandığını fark ederseniz, zihinsel olarak kendini beslemeye başladığını anlayabilirsiniz. Çocuğunuz, artık hemen her yiyeceği dökecek ve bir yerlerine bulaştıracak. Çoğu çocuk, 18-24 aylık olana kadar, yemeğini etrafına bulaştırmadan yiyemez.
Çocuğunuz için yemek hazırlarken; makarna, pişmiş sebze, patates püresi ve çırpılmış yumurta gibi küçük ve yumuşak bir şeyle başlayın. Yavaş yavaş kavraması güçlendiğinde, ona bir kaşık verebilir ve puding, yoğurt ve patates püresi gibi daha kıvamlı gıdalarla çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bu süreçte, boğulma tehlikesine neden olabilecek üzüm, yer fıstığı ve patlamış mısır gibi yiyeceklerden uzak durun.