Çocuğumun Beden Dilini Nasıl Çözerim?
Küçük çocuklar, etraflarındaki insanlarla iletişim kurmak istediklerinde, genellikle beden diline başvurur. Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzun size yolladığı sinyalleri anlamaya çalışırken, sinir bozucu bir konumda bulabilirsiniz. Bir çocuk iki yaşına geldiğinde, ortalama 200 sözcüğü öğrenmiş olsa da, bunlardan yarısını düzenli olarak kullanır.
Bu da; çocuğunuzun beden diline, ne hissettiğini ya da ne istediğini anlamak için zaman ayırmak zorunda olduğunuz anlamına gelir ve bunu yapamadığınız zaman, çocuğunuz anlaşılmadığını düşünebilir. Bu noktada bir akıl okuyucu olmanız gerekmiyor, çocuğunuza daha iyi uyum sağlamak için bu ipuçlarına dikkat edebilirsiniz…
Çocuğunuz yeni bir oyuncağın önünde kollarını katlamış duruyor.
Muhtemelen bunun, oyuncakla ilgilenmediği anlamına geldiğini düşünüyorsunuz. Ancak o, kendisini endişeli hissediyor olabilir. İnanması zor olsa da, küçük bir kol hareketinin bile 65’in üzerinde anlamı olabilir. Bu hareket ile çocuğunuz, büyük olasılıkla kendini huzursuz hissediyordur. Ona aldığınız bu yeni araba ya da herhangi bir oyuncak karşısında, kendisini korumaya almak için ondan uzak duruyor ve kollarını kapatıyor olabilir. Bu yaşlarda çocuklar, yeni şeyleri keşfetmeye bayılırlar; bu nedenle, bir şeye ilgisiz görünüyorsa, cesaretini yükseltmeye ihtiyacınız olabilir.
Evinize gelen misafire selam vermek yerine, başını yere eğiyor.
Bu hareketi karşısında; onun misafirinizi görmek istemediğini düşünmeniz çok normal, ancak bu; muhtemelen kendisinin görülmesini istemediği anlamına gelir. Çocuğunuzun bu tepkisi, muhtemelen teyzesine olan hareketinden daha fazlasıdır. Çocuğunuz mutsuz görünüyorsa, saklanıyor olabilir; çünkü ani bir dalgalanma dalgası hissediyordur. Yeni yürümeye başlayan çocuklar, çok sayıda yeni duygu ile uğraşır ve onları nasıl ifade edeceklerini tam olarak bilemezler.
Odasına girdiğinizde yüzünüze bakmıyor.
Bu hareketi karşısında, kötü bir şey yaptığını ve sizin bunu bilmenizi istemediğini düşünürsünüz. Bu hareket, genellikle “Yaptığım bir şey hakkında kendimi kötü hissediyorum.” anlamına gelir. Utangaçlık ile birlikte, pişmanlık duygusu ile de baş ediyor olabilir ve bu iyidir.
Çocuğunuz sizden kaçıyor.
Ondan uzak durmanızı istediğini düşünebilirsiniz ancak bu hareket, onun “Bunu kendi başıma yapabilirim” deme şeklidir. Çocuğunuz, kendisi ve etrafındaki dünyaya güvenmeye başlıyor, ancak hala size ihtiyacı var. Parka gittiğinizde bir ağacı incelemek istiyorsa, bırakın ona dokunsun, yapraklarını koklasın. Keskin bir dalın toplanması gibi tehlikeli bir şey yapmıyorsa ona müdahale etmeyin.