Çocuğuma Paylaşmayı Nasıl Öğretirim?
“Bu benim!”, “O alamaz!”, “Onu bana ver!”. Tanıdık geliyor mu? Paylaşım sanatında hem sizin hem de çocuğunuzun ustalaşması için bazı önerilerimiz var!
Küçük Adımlarla Başlayın
Bir çocuk, yaklaşık 5 yaşına kadar paylaşma kavramını tam olarak anlayamaz; ancak sıra beklemek gibi bazı temel kuralları anlaması öğretilebilir. Bir oyuncağı bıraktığında, o oyuncak herkesin oynaması için açık olur ve eğer siz, oyuncağı bir oyun alanına getirirseniz, herkes onunla oynayabilir.
Zamanlama Yapın
Çocuğunuzun 10 dakika oynayacağını ve daha sonra süresi dolduğu zaman, kız kardeşinin 10 dakika boyunca oynayacağını öğrenmesini sağlayın. Bu, çocuğunuzun oyuncağını bir başkasına vereceğini anlamasını sağlayacaktır. Oyuncak, yalnızca onun değil.
Özel Eşyalarını Kaldırın
Muhtemelen bir arkadaşınıza rahatça ödünç veremeyeceğiniz bir kaç değerli eşyalarınız vardır. Bu nedenle, çocuğunuzun da sevdiği eşyaları bir yere ayırmasını bekleyebilirsiniz. Gerçekten sevdiği belirli bir oyuncak ya da eşyası varsa, onu başkaları ile paylaşmaya zorlamayın.
Ona Örnek Olun
Çocuklar, ebeveynlerinin ne yaptıklarına yakından dikkat eder, bu nedenle çocuğunuzun paylaşma eyleminde sizi görmesine izin verin. Eğer bir sandviç yiyorsanız, ona bir parça isteyip istemediğini sorun. Çocuğunuz, nasıl paylaştığınızı görmeli.
Bir Tema Seçin
Bir bebek, bir oyuncakla oynayan başka bir çocuğu gördüğünde, aniden ona sahip olmak zorunda hisseder. Bu davranışı tamamen normal olsa da, sizin için sinir bozucu olabilir. Oyuncak kıskançlığını atlatmak için, oyun oynarken bir tema seçebilirsiniz. Ayrıca bazı oyuncakları rengine göre ayırabilir, çocukların kavga etmesini engelleyebilirsiniz.
Oyuncak Bağışı Yapın
Tatiller, çocuklarınızın, daha az şanslı olanlarla eşyalarını paylaşma hakkında konuşmak için mükemmel zamanlardır. Çocuğunuzu oyuncak bağışı ya da kıyafet bağışı yapmaya teşvik edin.
Olumlu Övgülerde Bulunun
Çocuğunuzun tam olarak yapmak istediğini yapması durumunda onu tebrik edin. Ayrıca, birisiyle paylaştığı zaman onu övmeyi unutmayın. Bir arkadaşına ya da kardeşine karşı bu kadar iyi olmanın ne kadar mutlu olduğunu bilmesini sağlayın ve diğer çocukların da çok mutlu olduğunu belirtin.