Çocuğum Teknoloji Bağımlısı, Ne Yapmalıyım?
Genel olarak bir gencin günü; ödev yaparken bile mesajlaşma, oyun oynama, video izleme ve birden fazla sosyal medya ağında gezinmeyi içerir. Dolayısıyla bunlar, şunu merak etmeniz için yeterlidir; “Çocuğum bir teknoloji bağımlısı olabilir mi?”
Çevrenize bakarsanız; medya ve teknolojinin, on yıl öncesi ile bile kıyaslandığında, günlük hayatımızı ne kadar değiştirdiğini kolaylıkla görebilirsiniz. Akıllı telefonlarımızı her yerde yanımızda taşırız. Peki, bu “daima bağlantılı” yaşam tarzının, özellikle de çocuklar için olumsuz yanları nelerdir?
Bu konuda belki de söyleyebileceğimiz en önemli şey, sorunlu medya kullanımının giderek büyüyen bir soruna dönüşmesidir. Gerçek teknoloji bağımlılığı, çok ciddi problemler ile ilişkili olsa da, yalnızca savunmasız olanlar için gerçek bir risktir. Çocukların ve gençlerin teknoloji kullanımı üzerine yapılan bir anket çalışmasının bazı önemli noktalarını sizlerle de paylaşmak istiyoruz;
- Gençlerin yarısı ve ebeveynlerin dörtte birinden fazlası, mobil cihazlarına bağımlı olduklarını düşünüyor,
- Ebeveynlerin 3/4’ünden fazlası ve gençlerin %41’i, bir cihaz tarafından dikkatinin dağıldığını hissediyor,
- Gençlerin %2’si ve ebeveynlerin %48’i sosyal ağ mesajlarına ve diğer bildirimlere hemen yanıt verme ihtiyacı duymaktadır,
- Çatışmalara rağmen, çoğu ebeveyn, gençlerinin kendi mobil cihazlarını kullanmalarının hiçbir fark yaratmadığını ya da ilişkilerine bile yardımcı olduğunu hissetmektedir.
İnternet Bağımlılığı Çok Önemli Boyutlarda
Bunun gerçek bir bağımlılık olup olmadığı, nasıl ölçüleceği, depresyon gibi bir duruma neden olup olmadığı ya da bunun neden kaynaklandığı konusunda ortak bir görüş yoktur. Ancak çoklu görevlerin, odaklanmamızı zorlaştırdığı düşünülmektedir. Çoklu görevler aynı anda birden fazla şey yapmak gibi düşünülse de, dikkatimizi bireysel görevler arasında hızla değiştirebiliyoruz. Ancak araştırmalar, çoklu görevlerin işleri halletme yeteneğinizi azaltabileceğini, sizi yavaşlattığını ve çok görevliyken yaşanılan şeyleri hatırlamanın zorlaştığını gösteriyor.
Medya ve teknoloji bağımlılığı, birçok aile için bir tartışma kaynağıdır. Birçok çocuk, anne ve babalarının teknolojik cihazlarını sık sık kontrol ettiklerini ve çok sayıda ebeveynin çocuklarının medya ve teknoloji kullanımını kısıtlamaya çalıştığını düşünmektedir.
Burada önemli olan; kontrolden çıkmasına izin vermeden teknolojiden en iyi şekilde yararlanmanın yolunu bulmaktır. Ekran sınırlarını belirlemek, teknolojik cihazların olmadığı alanlar oluşturmak gibi medya ve teknolojiye getirilen dengeli bir yaklaşım ile, tüm ailenizin sağlıklı teknoloji alışkanlıkları geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.