Çocuğum Hata Yaptığında Nasıl Davranmalıyım?
Çocuğunuz bir hata yaptığında nasıl tepki veriyorsunuz? Çocuğunuz bir futbol maçında yenildiğinde, bir arkadaşı ile tartıştığında, karnesi kötü geldiğinde ya da herhangi bir aksaklık yaşadığında nasıl bir tepki verirsiniz? Durum ve koşullara bağlı olarak bazı ebeveynler, çocukları bir hata yaptığında ona tepki verebilirler. Bazen de, çocuğun hata yapması konusunda endişelenebilirsiniz. Peki, çocuğunuza verdiğiniz tepkiler onu nasıl etkiliyor?
Tepkiniz Çocuğunuzu Nasıl Etkiliyor?
Bunu fark etmeyebilirsiniz, ancak çocuğunuzun hatalarına verdiğiniz tepkiler; onun direnç ve özgüvenine, hayatının geri kalanında yaptığı hata ve başarısızlıklar ile nasıl baş ettiği konusunda kalıcı etkiler yaratabilir. Anne ve babaların çocuklarının hata ve başarısızlıklarına verdikleri tepkiler, çocuğun zekasını bile etkileyebilir. Bu konuda yapılan araştırmalar, bir anne-babanın, bir çocuğun eksikliklerini ve hatalarını olumlu bir şey olarak görüp görmediğini ve çocuğun geleceğini etkileyebileceğini göstermektedir. Zekanın, çocukların ailelerinin onlara olan inançlarının ne kadar fazla olduğunun büyük bir etkisi vardır.
Nasıl Doğru Tepki Verebilirsiniz?
Anne ve babalar; çocuklarının başarısızlığının, onların zeki olmadığının bir işareti olmadığını belirten mesajı almasını sağlamak için ne yapmalı? Çocuğunuz bir dahaki sefere hata yaptığında, ona doğru tepki vermenin bazı önemli yolları şunlardır;
- Çocuğunuzun tepkisini izleyin: Çocuğunuz elinden geleni yaptığı için mutlu mu? Başarısızlığı konusunda kendine kızgın mı? Kendisine ya da yaptığı şeye kızgınsa, bu hissi tekrar yaşamaması için ona yardımcı olun.
- Geleceğe odaklanın: Yaptığı hata ya da başarısızlığı hakkında konuşmak yerine, bir sonraki sefere nasıl daha iyi yapabileceğine odaklanın.
- Nasıl bir gözlemci olduğunuza bakın: Ona karşı destekleyici olduğunuzu ve faydalı tavsiyelerde bulunduğunuzu düşünüyor musunuz? Sizinle rahat bir şekilde konuşuyor mu? Yoksa ona sert, eleştirel ve olumsuz mu yaklaşıyorsunuz? Cesaretini kırmak yerine motive edici bir konuşma yapın. Sonuca değil, sürece vurgu yapın.
- Ona acımayın: Çocuğunuzu rahatlatmaya çalıştığınızda, ona acıyormuş gibi davranmamaya dikkat edin. Bu, ona zararlı bir mesaj gönderebilir ve çocuğunuz yetenekli olmadığını düşünebilir.