Çocuğum Çok Kilolu Ne Yapmalıyım?
Kilo vermenin anahtarı, açlık ile mücadele edebileceğiniz besinleri tüketmekten geçiyor. Peki, çocuğunuzun fazla kilosu varsa ve bu kilolar artık sizin için bir endişe kaynağı olduysa ne yapmanız gerekiyor? “Çocuğum çok kilolu, ne yapmalıyım?” diyorsanız, bu adımları takip edebilirsiniz…
Nişastalı Karbonhidratlardan Kaçının
Çocuğunuz bu sabah kahvaltıda simit yediyse, bir kase şeker yemesinden çok da bir farkı yok. Çünkü ekmek, beyaz pirinç ve patates gibi nişastalı karbonhidratların çoğu, yendikten hemen sonra şekere dönüşür. Güne yumurta gibi bir protein seçeneği ile başlamak; yalnızca çocuğunuzun daha tok hissetmesini sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda kilo vermesine de yardımcı olacaktır.
Aşırı kilosu olan 6-11 yaş aralığındaki çocukların sayısı, son 25 yılda iki kat arttı ve uzmanlar, durumun daha da kötüleşeceğini belirtiyor. Fazla kilosu olan çocuklarda, tip 2 diyabet gelişme riski daha yüksektir ve 30 yaşına kadar böbrek yetmezliği gibi durumlarla karşılaşabilirler.
Beslenme İpuçları
Glisemik indeks önemlidir; karbonhidrat içeren bir yiyeceğinin ne kadar hızlı bir şekilde glikoza dönüştüğünü ölçer. Yapılan çalışmalar; bir çocuğun glisemik indeksi yüksek bir şey yediklerinde, kan şekerinin yükseldiğini ve sonrasında daha da düştüğünü ve onu aç bıraktığını göstermektedir.
Glisemik indeksi düşük bir öğünü sindirmesi daha uzun bir zaman alır. Bu da, çocuğunuzun kan şekeri seviyelerinin sabit kalmasını sağlar. Bunun için, sebze ağırlıklı beslenmek ve nişastalı karbonhidratlardan uzak durmak önemlidir. Bununla birlikte; mısır ve patatesin glisemik indeksi yüksektir ve muz, ananas, üzüm, kavun gibi meyvelerden daha fazla kilo almaya katkıda bulunabilir.
Yemek ve Atıştırmalıklarda Protein Tercih Edin
Protein, tok tutmaya yardımcı olmasının yanında, vücutta depolanan yağın enerji için kullanılmasına yardımcı olan bir hormon salımını uyarmaktadır.
Yağ Her Zaman Düşman Değildir
Doymamış yağlar, fıstık ezmesi ve avokado gibi sağlıklı yağlar sindirimi yavaşlatır. Yağ, sağlık için hayati bir öneme sahiptir. Vücudunuzun aldığı yağ türleri; bağışıklık sistemi, sindirim sistemi ve genel sağlığınızı olumlu etkilemektedir.
Gıda Da Davranışları Etkileyebilir
Glisemik indeksi yüksek bir yemekten hemen sonra düşen kan şekerine ek olarak, stres hormonunda da bir artış görülür. Bu da, çocuğunuzu huysuz, sinirli ya da okulda odaklanma problemi yaşayan bir çocuğa dönüştürebilir.
Hiç bir anne baba çocuğunu diyete sokmak istemez; ancak mutfakta glisemik indeks oranlarına odaklanırsanız, kilo problemlerine çözüm bulabilirsiniz. Yediği yiyeceklerin kalitesi önemlidir, böylece çocuğunuz yemek yerken de kilo verebilir.