Çocuğum Başkalarına Vuruyor, Ne Yapmalıyım?
Çocuğunuzun vurma davranışına neden olan şeyler ve bu konu hakkında neler yapabileceğinizi öğrenin!
1-2 Yaş Çocuklarda Vurma Davranışı
Bu yaş grubundaki çocuklar için vurma ve ısırma gibi davranışlar, tamamen normal kabul edilmektedir. Saldırı ve savunma yapabilmek için doğduk, ancak çocukluk çağında, fiziksel saldırganlığı kullanmamayı öğreniriz. Bu nedenle, anne ve babaların ve bakıcıların, çocukların bu doğal dürtüleri engellemeyi öğretmeleri gerekmektedir. 1-2 yaş grubu söz konusu olduğunda, çocuk vurduğunda, bunun sizi incittiğini söylemek işe yarayabilir. “Bana daha yumuşak bir şekilde dokunabilir misin?” diye sorabilirsiniz. Ona yumuşak bir şekilde karşılık vermek, genellikle bu eylemi tekrar etmesini engellemektedir.
Çocuğunuz size ya da bir başka çocuğa vurursa, sakin olun ve bunun normal bir davranış olduğunu kabul edin. Ortada acı çeken başka bir çocuk varsa, önce onun iyi olduğundan emin olun ve daha sonra dikkatinizi çocuğunuza çevirin. Bu esnada, çocuğunuza kötü bir şey söylememeye dikkat edin. Söyleyeceklerinizi yumuşak bir şekilde söylemelisiniz.
3-5 Yaş Çocuklarda Vurma Davranışı
Çocuğunuz büyüdükçe, onunla konuşmanız daha kolay olur. Bu yaş grubunda, okul öncesi çağda, çocuğunuz sakinleştikten sonra ona nasıl tepki gösterebilecekleri hakkında fikirler verebilirsiniz. İhtiyaç duyduğu şeyi elde etmek için vurma alışkanlığı geliştirdiyse, onunla bunun üstesinden gelebileceği başka yollar hakkında konuşabilirsiniz. Olumlu davranışları güçlendirmek için, bazı oyunlar oynamayı deneyebilirsiniz.
Tüm çabalarınıza rağmen devam eden bir vurma davranışı varsa, bu durum daha ciddi nörolojik sorunların bir göstergesi olabilir. Ayrıca, uzmanların hemen hepsi; anne ya da babanın çocuklarına vurması durumunda, çocukların da bir kavga anında karşısındaki kişiye vurmamayı öğrenmesinin oldukça zor olduğu konusunda hemfikir.
Fiziksel ceza dediğimiz şey, bir çok şeyin misillemesidir. Çocuklarımıza, misilleme yapmayı öğretmemeliyiz. Çocuğunuzun vurma alışkanlığı karşısında ne yapacağınızı bilemiyorsanız ve tüm çabalarınıza rağmen çocuğunuz aynı alışkanlıkları sürdürüyorsa, bu konuda uzman bir psikologdan yardım almayı deneyebilirsiniz.