Çocuğu Ne Zaman Kreşe Göndermeli?
Çocuğunuzu kaç yaşında kreşe göndereceğiniz kişisel bir karardır ve bu, birçok faktöre bağlı olabilir. Bu faktörler, doğum izniniz, finansal sorumluluklarınız ya da akraba gibi çocuk bakımı için başka mevcut seçeneklerin olup olmadığıdır. Anne ve babaların, bir çocuğu doğumdan sonra kreşe göndermek için bekleyecekleri süre, ailelere göre değişiklik gösterebilir.
Tarihsel olarak baktığımızda, çocuklarda yuvaya başlangıç yaşı, değişiklik göstermiştir. Özellikle son 5 yıllık süreçte, çocukların yuvaya başlangıç yaşının düşüş gösterdiğini söyleyebiliriz. Bazı çocuklar, diğer çocuklarla sosyalleşmeye daha erken yaşta hazır olurlar. Diğerleri, hala evde oturmak isteyebilir ya da bir şeylere dikkatini vermekte zorlanabilir.
Çocuğum Yuvaya Hazır Mı?
Yuvaların büyük bir bölümü, artık çocukları 2 yaşındayken kabul etmeye başlıyor; ancak bu, çocuğunuz o yaşa geldiğinde, yuvaya sihirli bir şekilde hazır olduğu anlamına gelmiyor. Okul çağına hazırlık yapılan yuva, çocuğunuza gelişimsel olarak yardımcı olur. Peki, çocuğunuz sosyal, duygusal, fiziksel ve bilişsel olarak diğer çocuklar ile günlük, yapılandırılmış bir eğitim programına dahil olmaya hazır mı? Bu soruya karar vermenin en iyi yolu, çocuğunuz hakkında düşünmek ve eşiniz, çocuk doktorunuz ya da çocuğunuzun bakıcısı gibi onu iyi tanıyan kişilerle konuşmaktır.
Sizden Uzakta Zaman Geçirdi Mi?
Çocuğunuza bir bakıcı ya da bir akraba bakıyorsa, yuvaya gitme zamanı geldiğinde, sizden ayrılmaya daha hazır olacaktır. Anne ve babasından ayrı kalmaya alışkın olan çocuklar, çoğu zaman yuvaya gitmeye daha hazır olurlar. Çocuğunuz daha önce pek fazla sizden uzakta kalma fırsatı bulmadıysa; ona, dedesi, teyzesi ya da diğer akrabaların çocukları ile geçireceği bir gün planlayabilirsiniz. Bir Cumartesi akşamını anneannesi ve dedesinin evinde geçirmek, sizden ayrı kaldığında da her şeyin normal olduğunu idrak etmesine yardımcı olacaktır.
Ancak, ayrılık sorununuzu çözemiyor olsanız bile, endişelenmeyin. Pek çok çocuk, annesinden ilk kez ayrılacağı zaman sorun yaratır ama kısa bir sürede buna alışırlar. Bu noktada, ayrılık sürecini küçük dozlarla başlatarak ona yardımcı olabilirsiniz. Birçok yuva, çocuğunuzu ilk birkaç gün boyunca birkaç saatliğine bırakmanıza izin verecektir. Çocuğunuz yeni çevresine alıştıktan sonra, yavaş yavaş tüm gün boyunca okulda kalmaya alışacaktır.