Bebeklerde Otizm Nasıl Anlaşılır?
Diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi, otizmin erken teşhis edilmesi de küçük çocuklarda sonucu iyileştirmektedir. Erken yaşlar, bir çocuğun beyin gelişiminin öğrenmeye en açık olduğu zamanlardır. Dolayısıyla erken dönemde yapılan tedavi, otizmin seyrini değiştirebilir!
Otizm; bebeklik ve erken çocukluk döneminde ortaya çıkar ve konuşma, oyun oynama gibi birçok temel gelişim alanında, diğer insanlar ile etkileşimde gecikmelere neden olur. Otizmin belirtileri ve etkileri, geniş çapta değişiklik göstermektedir. Otizmli bazı çocuklarda yalnızca hafif bozukluklar görülür, diğerlerinin ise otizmin üstesinden geçmeleri için önlerinde daha fazla engel vardır. Otizmli bir çocuk, aşağıdakilerden en az birini göstermektedir;
- Sözlü ve sözsüz iletişim kurmada zorluk,
- Çevresindeki kişilerle iletişim kurmada zorluk,
- Düşünme ve davranış problemleri
Otizmin nedenleri ve nasıl tedavi edileceği konusunda hem doktorlar hem de anne ve babalar arasında farklı görüşler olmakla birlikte, herkesin kabul ettiği bir gerçek vardır; erken ve doğru müdahale çok yardımcı olur. Erken belirtileri gördüyseniz ya da çocuğunuz risk altındaysa, erken müdahale için mutlaka doktoruna danışmalısınız.
Anne ve Babalar Uyarı İşaretlerini Nasıl Anlayabilir?
Otizmin erken belirtilerini anlamak önemlidir. Bir anne ya da baba olarak, çocuğunuzu herkesten daha iyi tanırsınız ve bir doktorun 15 dakikalık bir muayenede görme şansına sahip olamadığı davranışlarını gözlemleyebilirsiniz. Çocuğunuzun doktoru değerli bir ortağınız olabilir, ancak sizin gözlemleriniz çok önemlidir. Bu noktada, otizm hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir; böylece neyin normal ve neyin normal olmadığını öğrenebilirsiniz.
Çocuğunuzun gelişimini izleyin: Otizm; çocuklarda çeşitli gelişimsel gecikmelere neden olur. Bu nedenle, çocuğunuzun sosyal, duygusal ve zihinsel dönüm noktalarını takip etmek, problemi erken teşhis etmenize yardımcı olur.
Fark ettiğiniz an harekete geçin: Her çocuğun gelişim hızı farklıdır. Bu nedenle; çocuğunuzun konuşmaya ya da yürümeye biraz geç başlamasında panik yapmanıza gerek yoktur. Çocuğunuz, kendi yaşına göre kilometre taşlarını karşılamıyorsa ya da bir sorun olduğundan şüpheleniyorsanız, endişelerinizi hemen çocuğunuzun doktoru ile paylaşın. Ertelemeyin!
Beklemeyin: Birçok anne baba, otizmin erken belirtilerini gördüğünde kendine “bekle”, “endişelenme” gibi telkinlerde bulunur. Ancak otizm söz konusu olduğunda beklemek, yapabileceğiniz en kötü şeylerden biridir. Çocuğunuzun iyileşme şansının yüksek olduğu bir zamanda beklemek, değerli zamanları kaybetmeniz anlamına gelir.
İçgüdülerinize güvenin: Doktorlar, genellikle anne ve babaların çocukları ile ilgili endişelerini ciddiye alır ve otizm gibi gelişimsel gecikmeler için kapsamlı bir değerlendirme yaparlar. Ancak bazen, iyi niyetli doktorlar bile problemleri küçümseyebilir. Bu noktada, bir şeylerin yanlış olduğunu ve kalıcı olduğunu dile getirmelisiniz.