Bebeklerde Öksürük Nasıl Kesilir?
Bebeklerde Öksürük Nasıl Kesilir?
Bebeklik dönemi oldukça hassas ve hastalıklara açık bir dönemdir. Bebeklerin gelişimleri için sağlıklı olmaları son derece önemlidir. Bu dönemde yaşanan hastalık ve enfeksiyonlar, gelişimi engellediği gibi ileriye dönük hasarlar da bırakabilmektedir. Bu yüzden bebeklik döneminde bebeğin hastalıklardan korunması, hastalıklarının kısa sürede tedavi edilmesi çok büyük önem taşımaktadır. Öksürük de bu hastalıkların arasındadır. Ciğerlerin hızlıca şişip inmesine sebep olan bebeklerde öksürük nasıl kesilir konusunda anne ve babalar bilgili olmalıdır.
Öksürük Nedir?
Akciğerlerde bulunan hava kesecikleri yani broşlar, sağlıklı insanlarda nefes alma sırasında hava dolar, verirken de kolaylıkla hava dışarı atılır. Bazen broşlarda bulunan sorunlardan dolayı hava almak hırıltılı ve zor olurken hava vermek de gürültülü bir şekilde olur. Bu durumda öksürük oluşur ve ciğerlerdeki havanın gürültülü bir şekilde dışarı atılması sağlanır.
Bebeklerin akciğerleri gelişmeye devam ederken böyle bir sorunla karşılaştığı taktirde hemen önlem alınmalıdır. Bebeklerde öksürük zaman zaman alerjik olsa da altında yatan neden iyi araştırılmalı ve tedavi edilmelidir.
Öksürük Çeşitleri
Sıklıkla karşılaşılan bebeklerde öksürük sorunu şiddetine, şekline ve süresine göre çeşitlendirilmektedir.
- Hırıltılı öksürük: Öksürüğe hırıltının da eşlik ettiği durumlardır. Öksürük sırasında çıkan bu hırıltı astım hastalığının habercisidir.
- Islak öksürük: Öksürme sırasında balgam oluşmasıdır. Ciğerlere inen balgamın öksürük aracılığıyla atımı sağlanan bu öksürük bir enfeksiyon varlığını göstermektedir.
- Kuru öksürük: Balgam olmadığı durumlarda meydana gelen öksürüklerdir. Soğuk algınlığının başlarında gözlenebilen bu durum boğazda tahrişe sebep olur.
- Krup öksürüğü: Bebeklerin ses tellerine yerleşen viral bir durumun habercisi olan öksürük şeklidir. Bu bebeklerde öksürük havlama şeklinde gözlenmektedir.
- Boğmaca öksürüğü: Bebeği son derece zorlayan öksürük şeklidir. Boğmaca hastalığına yakalanan bebekler boğuluyormuş gibi öksürmektedir. Bebeklerde gözlenen öksürüğün seyri ve şekline göre uzman bir doktordan bebeklerde öksürük nasıl kesilir ve tedavisi hakkında bilgi almak gerekiyor.
Öksürüğün Tedavisi
Doktorun tanı ve teşhisi ile yapılan tedavinin yanında evde de anne babalar bebeklerde öksürük konusunda dikkatli olmalıdır. Tedavi sürecini destekleyecek düzenlemelerle öksürüğün iyileşmesi sağlanabilir.
- Ev ve bebeğin bulunduğu oda sık sık havalandırılmalıdır.
- Bebeğin yanında sigara içilmemeli
- Oda parfümü, deterjan ve parfüm gibi kimyasallar uzak tutulmalı
- Rahat nefes alan pamuklu kıyafetler giydirilmeli
- Oda ısısı sabit tutulmalı, aşırı sıcak bebeği terletecektir.
- Odada kontrollü nemin olması gerekir
- Bebeğin sıvı alımı arttırılmalı
Bebeklerde öksürük için en iyisi doktora götürmektir. Fakat ekstra olarak şunu tavsiye ederim. Ufak bir nem kurutma cihazı, bebeklerimizin daha rahat nefes almasını sağlayacaktır.